Temperaturile au depasit in repetate randuri 35 de grade Celsius in luna iulie, din estul Italiei pana in regiunea Marii Negre si chiar Ucraina, cu aproximativ 5 grade peste cotele obisnuite pentru aceasta perioada, potrivit datelor guvernului SUA, citate de Bloomberg. 

In faza actuala, recolta de porumb risca pagube la peste 32 de grade, avertizeaza Cedric Weber, analist la Offre et Damande Agricole, o institutie franceza de consultanta agricola. 

Preturile la soia si porumb au atins luni maxime record, iar graul s-a apreciat cu 51% din 1 iunie.

Organizatia Natiunilor Unite avertizeaza ca preturile cerealelor vor creste puternic, dupa ce au inregistrat in trimestrul al doilea cea mai abrupta scadere din ultimii trei ani. 

"Toata lumea urmareste situatia din Statele Unite, dar este clar ca si in Europa va fi nevoie de importuri mari de grau si porumb. Sunt probleme peste tot", spune Weber. 

Pretul porumbului a crescut la bursa de marfuri din Chicago cu 54% de la mijlocul lunii iunie si a atins luni un nou maxim istoric, de 8 dolari pe busel (25,4 kilograme).

Banca Goldman Sachs estimeaza cresterea cotatiei la 9 dolari pe busel intr-un orizont de trei luni. 

Graul a atins luni cel mai ridicat nivel din august 2008, iar fasolea de soia s-a apreciat cu 32% de la inceputul anului si a inregistrat luni un nou record. 

Productia de porumb la hectar va scadea in acest an in UE, in medie, cu 12% fata de 2011, la 6,73 tone pe hectar, potrivit datelor Comisiei Europene, care a revizuit in scadere cu 8,8% estimarile inaintate in iunie din cauza valurilor de caldura din Italia, Romania si Ungaria. Randamentul ar fi, astfel, cel mai redus din ultimii 5 ani, potrivit datelor Departamentului Agriculturii din SUA. 

Guvernul american si-a redus recent estimarile privind productia de porumb din SUA cu 12%, dar a majorat prognoza pentru UE cu 2,1%, datorita evolutiilor favorabile din Germania si Franta. 

Agricultorii francezi vor produce cu 5,8% mai mult grau decat anul trecut, estimeaza guvernul de la Paris. Asociatia germana a agricultorilor Deutscher Raiffeisenverband si-a majorat saptamana trecuta cu 3%.prognoza de productie.

Carnea ar putea inregistra de asemenea deprecieri, deoarece agricultorii ar putea fi determinati sa sacrifice mai multe animale odata cu cresterea costului furajelor.

Sursa: Mediafax