O crestere a preturilor alimentelor n-ar fi justificata sub nici o forma, potrivit declaratiilor consilierului in cadrul unui seminar pe teme fiscale.

Aceasta s-a abtinut de la comentarii in ceea ce priveste impactul pe care l-ar putea avea o criza a alimentelor in Asia asupra Romaniei.

"Este foarte greu sa fac comentarii fara o analiza la baza. Dinamica pretului este decisa de catre piata. Noi urmarim si estimam care este tendinta pietelor", a spus Paul-Vass.

Preturile alimentelor de baza au explodat anul trecut, dupa ce TVA-ul a crescut cu cinci procente, ajungand la 24%. Asadar, in 2010 legumele s-au scumpit cu 10%, fructele cu 18%, iar uleiul cu 21 de procente. Cartofii au fost cei care s-au scumpit insa cel mai mult, cu aproape 45%, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Potrivit datelor INS, in 2010, in afara de oua, toate alimentele s-au scumpit, cea mai mare crestere de pret fiind consemnata la cartofi, de 45%. Scumpiri de peste 10% au mai fost inregistrate la legume si conserve de legume (22,48%), fructe proaspete (18%), ulei comestibil (21%) si miere (10,3%). Aceasta evolutie a fost pusa, in special, pe seama majorarii TVA.

Mai mult decat atat, preturile alimentelor au atins niveluri record luna trecuta, au avertizat specialistii Organizatiei pentru Alimente si Agricultura a ONU.

Ingrijorator este faptul ca ultimele fenomene meteo creeaza deja probleme in Orientul Mijlociu, iar asta ar putea duce la noi scumpiri ale alimentelor.