Fiecare zi amanata inseamna pierderi de sute de mii de euro pentru producatori.

Pentru ca procedurile sunt incalcite si de lunga durata, carnatii de Plescoi, painea de Pecica ori salamul de Sibiu stau inca la coada dupa magiunul de Topoloveni, singurul produs care are documentatia pe masa expertilor de la Bruxelles.

Gastronomii francezi cred ca romanii ar putea incasa sute de mii de euro din telemeaua de Braila, "Gulianca". Exista o conditie: sa obtina protectie in Europa. Facuta din lapte de oaie, branza are o aroma unica datorita solului sarat si pajistilor pe care pasc oile, spun procesatorii.

Asociatia Producatorilor de Branza din zona a depus documentatia pentru obtinerea atestatului de produs traditional.

Pana si banalul bors le poate aduce producatorilor mii de euro lunar. Europenii ar putea afla intr-un an de zile de borsul cu cimbrisor salbatic, cules din Muntii Macinului si preparat cu o reteta veche de o suta de ani in Moldova si Muntenia.

De curand, un producator roman a demonstrat la Bruxelles ca un magiun romanesc poate sta oricand in fata dulceturilor sofisticate frantuzesti, dar si in fata militarilor NATO, care l-ar putea comanda curand pentru micul dejun.

60 de bucatari de la Institutul International de Gust si Calitate, care muncesc in echipele unor restaurante apreciate in prestigiosul "Michelin Guide of Food", au premiat magiunul de Topoloveni.

Expertii nu i-au acordat inca protectie europeana. Comisarul Dacian Ciolos spune ca va incerca sa simplifice procedurile de atestare a produselor, mult prea incalcite in acest moment.