"Ca sa facem un sirop trebuie sa culegem cel putin 300 de flori de papadie, le spalam, le dam un clocot, le lasam de azi pe maine la macerat, se lasa cateva ore la foc de lemne", explica un producator.

Nici n-a dat bine firul papadiei pe camp ca in localitatea Arieseni oamenii au inceput culesul. Adunate din varful muntilor, unde aerul este curat si plantele, sanatoase, papadiile devin un medicament, transformate in siropuri si dulceturi. Siropul natural facut din plante, apa si zahar se vinde cu preturi intre 10 si 15 lei pentru 300 de mililitri.

"De papadie se cere foarte mult, pentru ca e din reteta traditionala fara conservanti", a spus Nicoleta Radac, producator sirop de papadie.

De gustul siropului din Arieseni au auzit si strainii. Cand trec prin zona merg, la producatori, sa se aprovizioneze.

In alta localitate din Alba o femeie lucreaza de opt ani in acest domeniu.

"Eu fac pe an cam 500 de borcane de dulceata pe care le vand strainilor si turistilor din zona", a spus Felicia Avram, producator sirop de papadie.

Si in Albac, tot in Muntii Apuseni, borcanele cu siropurile de papadie sunt la mare cautare.

Papadia, spun specialistii, are proprietati terapeutice si se foloseste in special in afectiunile renale. Vara, combinat cu apa minerala rece, siropul de papadie este o bautura delicioasa.