De pilda, doamna Viorica s-a stabilit impreuna cu sotul si cu fiul lor in satul Ciumbrud dupa ce au stat o viata in Alba Iulia.

Oamenii au aplicat in 2009 pentru fondurile europene nerambursabile oferite prin masura 112.  Au facut un plan pentru cultivarea trandafirilor, au primit 25.000 de euro iar afacerea lor este infloritoare.

"Avem trandafiri de toate felurile ii vindem in franta polonia si asa mai departe", spune Viorica Cichi.

Din prima transa de bani cei doi intreprinzatori au cumparat un utilaj pentru plantarea bulbilor. Este important faptul ca acestia pot plata  cate 40.000 de bulbi.

Daca vreti sa le urmati exemplul, din octombrie autoritatile sunt dispuse sa va dea si mai multi bani.

"Ministerul agriculturii a solicitat Comisiei Europene cresterea plafonului minim de la 10.00 la 12.000 si de la 25.000 la 45.000 plafonul maxim", sustine directorul general Autoritatii de Management al Ministerului Agriculuturii, Cornelia Mihai.

Florin si-a construit inca din 2007 o ferma cu fonduri sapard si avea deja experienta cu banii europeni. Asa ca anul acesta a incasat inca 15.000 de euro si si-a cumparat sapte vaci de rasa. Regreta putin ca s-a grabit, pentru ca in toamna ar fi putut sa isi ia 12 animale, in loc de sapte.

Cine poate beneficia de ajutor

Pot beneficia de acest ajutor toti romanii care au pana in 40 de ani,  notiuni de zootehnie sau horticultura si idei solide. Pentru ei, pana in 2013, Uniunea Europeana a alocat 300 de milioane de euro sub forma de prime de instalare.