Exista un secret pentru castane, ca sa le putem pregati fara surprize neplacute. Trebuie crestate inainte de orice gatire, pentru ca, altfel, explodeaza. Fie ca le punem in cuptor, fie ca le fierbem.

Nemtii profita din plin de calitatile lor, iar americanii folosesc aceste fructe pentru umplutura de curcan de Ziua Recunostintei. La noi se consuma coapte pe jar, mai mult in zona Ardealului, dar au aparut si preparate cu castane, cum ar fi supa crema.

Dar castanele dau o nota exotica si in alte preparate, cum ar fi un risotto italian cu pui, dovleac si castane. Si pentru cei obisnuiti la desert cu piureul de castane, ar putea incerca si prajiturile cu castane.

Cea mai mare cantitate de castane provine din import, in special din China si Italia. Iar cantitatile cresc de la an la an, de la 116 tone in 2011, la 207 tone, anul trecut.

Pentru ca cerere exista, de cativa ani incoace, fermierii au inceput sa investeasca in plantatii. Pentru un hectar de castani aveti nevoie de zece mii de euro, insa banii sunt recuperati din profit. Castanii incep sa rodeasca din al patrulea an.

In localitatea Tautii de Sus, din Maramures, familia Petras are o frumusete de livada de castani. Vand castanele intermediarilor sau le transforma in piure pentru nepoti.

"E rentabil sa ai o astfel de plantatie de castan, sa iei 10 lei pe kg de castane. O disparut fabrica din Baia Mare de piure. O fost profitabila", marturiseste Gavril Petras, proprietarul unei livezi de castani.

In Romania sunt 400 de hectare cu castani, raspanditi in special in Gorj si Maramures.