In Prahova, vestitul "vin de casa" nelipsit din camara omului gospodar poate fi facut in aceasta toamna la cel mai mare combinat din Valea Calugareasca. Dupa ce a cumparat strugurii din podgoria institututiei, omul afla in primul rand ce tarie alcoolica va avea licoarea din care isi va cinsti musafirii de Craciun.

Aici bautura este filtrata in instalatii speciale si fermenteza la o temperatura constanta. Astfel proprietarul butoaielor nu mai tremura de emotie cand sa gandeste ca in beciul casei a dat frigul.

"Nu-l costa nimic pe om! Sigur ca nu! Practic primeste un litru de vin fara sa mai achite nimic, la doua kilograme de struguri"
, spune Mihai Gavril, director combinat vinificatie Valea Calugareasca.

Toata povestea dureaza 45 de zile de la predare si pana la livrare.

"Strugurii sunt adusi, sunt cantariti, se face analiza pentru concentratia de zahar. Aici sunt zdrobiti, deciorchinati si mustuiala este introdusa in presa", explica Gabriel Vasile, sef linie vinificatie.

Daca omul doreste ca vinul sa fie si imbuteliat va primi, contra cost sticle cu dop de pluta, si etichete personalizate. Acesta idee de marketing a aparut, spun specialistii, dintr-un motiv dureros pentru viticultori. Avem struguri gustosi, cu arome unice in lume, dar nu-i gasim pe tarabe.

In plus, multi se plang ca producatorii de struguri nu fac o selectie si vor sa isi vanda toata marfa, indiferent de calitate:

Asa ca, deocamdata, in piata, bobul mare si pretul mic fac sa mearga vanzarea iar noi ramanem cu amintirea strugurilor din copilarie.