Sute de mii de astfel de doze pleaca lunar le export. In tot acest timp, taurii sunt tinuti in puf, ca sa nu fie stresati, iar doctorii au grija sa nu ia nicio boala care ar putea inchide o fabrica de bani.

La fel ca si in cazul celulelor stem, materialul seminal se pastreaza in containere cu azot lichid, la -195 de grade Celsius. Se decongeleaza apoi si se aduce la temperatura corpului.

Dintr-o astfel de afacere, Mircea Roman incaseaza, de exemplu, si un milion de euro pe an. Un investitor neamt l-a invatat sa isi ia 180 de tauri care pot produce aproximativ 1.000 de doze de material seminal intr-un an.

Pentru o doza de 30 de miligrame, cei din bransa ii platesc fermierului nostru intre 15 si 20 de euro.

"Vindem si in nordul Europei, in tari ca Suedia. Vindem in afara comunitatii europene, in Croatia, in Bosnia, in Serbia. Acuma vindem in Iran, suntem aproape sa vindem si in China. Ne pregatim pentru Rusia, Ucraina", spune Mircea Roman.

Insa, pe cat de vanjosi si de fiorosi sunt taurii, pe atat sunt de expusi pericolelor. Veterinarii romani ii pazesc mai ceva ca pe un sef de stat. Si reusesc, de vreme ce animalele noastre au scapat de temuta boala a limbii albastre care a distrus zeci de rase de bovine in Franta si Anglia.

La Mizil, in judetul Prahova, un olandez le-a aratat localnicilor ca pot castiga si daca isi ingrasa viteii. Aici sunt 400 de exemplare care vor ajunge friptura in Franta, Ungaria si Grecia.

Trist este ca pe termen lung Romania nu mai are resurse ca sa isi salveze zootehnia. In banca de profil nu mai exista gene pentru cai, oi si porci iar bivolul va deveni curand istorie.

Pentru ca ministerul agriculturii nu are un program coerent de reproducere a animalelor, mai multe rase de animale sunt pe cale de disparitie. Nu avem tehnologie pentru conservarea materialului seminal.