Atrasi de preturile mici ale terenurilor, dar si de subventiilor agricole, mii de operatori din Europa de Vest au gasit principalul motiv pentru a se instala in peisajul rural romanesc 

"Aici, in Macesul de Sus, la numai 19 ani, m-am trezit sef peste o ferma de peste 1400 de hectare", povesteste Maxime Laurent, un fermier francez, instalat in Romania, in 2009. "Sa ti se intample asa ceva in Franta, e nevoie de doua, trei generati. Exista oportunitati enorme in Romania. Aceasta tara devine din nou granarul Europei", a adaugat Laurent.

"Pasuni verzi cat vezi cu ochii. Ai putea crede ca esti in Elvetia, insa aceasta este Romania", asa isi incepeau jurnalistii de la France 24 reportajul realizat in Romania anul trecut. Ei au vizitat ferma lui Bernard Jaquett, care s-a mutat acum trei ani in Romania pentru a creste vite pe un teren vast, lucru nemaiauzit in Elvetia sa natala.

"Ferma media in Elvetia are intre 40 si 50 de hectare, iar cea care ajunge la 80 este considerata una extrem de mare. Si asta spre deosebire de Romania unde am reusit sa cumpar 60 de hectare in doar cateva luni", spunea Bernard Jaquett, care a renuntat la stilul de viata, la costumele extravagante, intalniri de afaceri si hoteluri de lux, pentru a fi un cowboy in Carpati.

De la caderea regimului comunist, Romania s-a confruntat cu o crestere dramatica a somajului asa ca venirea investitorilor elvetieni este mana cereasca. Iar lucrurile nu se opresc aici, cu preturi extrem de mici pentru un hectar de teren, Romania atrage investitorii ca un magnet si asta pentru ca un hectar de teren costa de 40 de ori mai putin ca in Vest.

Si Jaquett spune ca aici sunt  terenuri pentru a creste vite la scara larga si ar putea deveni un Texas al Europei. In plus, pasunile sunt potrivite pentru agricultura ecologica.

Alti investitori elvetieni s-au stabilit in sudul tarii. Iar ambitiile lor sunt mari - cresc sute de vite pe un teren de 4.000 de hectare. Ei vor sa exporte carne in toata Europa. "Acum este momentul sa investesti in Romania. Am realizat acest lucru repede si am inceput treaba, avem nevoie de timp pentru a pune pe picioare o ferma atat de mare", spune Samuel Widmer, directorul general al Karpaten Meat, care are o ferma in Sibiu.

Nu doar cresterea vitelor s-a dovedit a fi o afacere banoasa pentru investitorii straini. In vestul Romaniei, o alta familie de elvetieni s-a mutat aici dupa ce a cumparat 800 de hectare de teren. Fermierii produc aici 600 de tone de cereale anual pe care le exporta in Elvetia si Germania. "Pana acum multe din aceste produse veneau din China. Este normal sa incepem sa le producem in Romania", spune Lukas Kelterborn, directorul de dezvoltare al Bio Farmland, de langa Arad.

Vestea ca terenurile sunt atat de ieftine se raspandeste rapid printre investitorii germani, italieni si francezi, care vin sa vada ce pot face in noul El Dorado al agriculturii.