Dovlecii sunt mai mari si mai dulci decat in anii trecuti, iar in unele locuri din tara productia depaseste 60 de tone, la hectar.

"Regele" dovlecilor cantareste peste 120 de kilograme si s-a copt la soare, pe un camp din Buzau. Proprietarul este tare mandru de el.

Pe o plantatie din Buzau, dovlecii au crescut ca-n povesti, de parca ar fi fost vrajiti. Vedeta toamnei cantareste 122 de kilograme, iar proprietarul sustine ca este cel mai mare dovleac de placinta cules la noi din tara.

Dovlecii au crescut mari in lipsa ploilor. Radacinile lor patrund in sol pana la 2 metri si jumatate, iar asta ii face rezistenti la seceta. Asa se explica si productia record.

Productia de anul acesta a depasit orice asteptare a producatorilor. De pe un singur hectar ei au recoltat chiar si 70 de tone de dovleci. Explicabil, daca este sa ne uitam la cat de mari sunt dovlecii.

Pentru cultivatori, profitul se anunta mare. Au investit 3000 la hectar si se asteapta sa castige de trei ori mai mult, in conditiile in care un kilogram de dovleac este 2 lei.

Si alti agricultori s-au convins ca dovlecii sunt o cultura profitabila. Unii au renuntat la rosii si castraveti, iar in locul lor au pus dovleci.

Dovlecii sunt folositi in special la placinta, dar bucatarii priceputi ne recomanda si supa din dovleac, dulceata sau dovleacul copt cu miere si scortisoara.

Dovlecii sunt si foarte sanatosi. Sunt plini de antioxidanti si betacaroten si previn aparitia bolilor cardiovasculare. In plus, dovlecii nici nu ingrasa: 100 de grame contin doar 26 de calorii.