"Toata lumea a inteles si este fericita ca este un comisar care a inteles in primul rand importanta Politicii Agricole Comune pentru cetateni", a punctat  De Castro.

"A fost un vot favorabil in unanimitate, ceea ce inseamna ca toate grupurile politice au votat pentru avizarea lui Dacian Ciolos. Asadar acesta poate trece in etapa urmatoare in vederea definitivarii procedurii de confirmare in functia de comisar european", a continuat presedintele Comisiei pentru Agricultura din PE.

La audieri, au fost si europarlamentari romani, printre care si Gigi Becali. Acesta a declarat, citat de PRO TV, ca “este mandru ca un roman s-a descurcat atat de bine, ca a fost aplaudat". Becali a adaugat ca este constient ca Dacian Ciolos nu va putea face mai mult pentru Romania decat pentru restul statelor membre. “Trebuie sa duca o politica neutra," a punctat Gigi Becali, patron al Clubului de fotbal Steaua Bucuresti.

La randul sau, vicepresedintele Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala a Parlamentului European, Rares Niculescu (PD-L, PPE) a declarat ca "au fost atinse puncte extrem de relevante cu privire la Politica Agricola Comuna si viitorul sau" . Eurodeputatul democrat-liberal a tinut sa precizeze ca "prestatia lui Dacian Ciolos a fost exceptionala, a dat dovada de o cunoastere in profunzime a temelor ridicate de interlocutorii dumnealui lucru dovedit in final de aplauzele celor prezenti in sala."

Dacian Ciolos, fost ministru al Agriculturii, a fost audiat, vineri, timp de trei ore, de Comisia de Agricultura din PE pentru a fi validat pe postul de comisar European pentru Agricultura, functie pentru care a fost desemnat de catre  Cabinetul Boc, in mandatul precedent.

In cea mai importanta declaratie a sa, viitorul comisar european i-a asigurat pe europarlamentarii care l-au audiat ca va cere un buget pe masura ambitiilor sale si va avea grija ca acesta sa nu fie diminuat in 2010.

Ca o nota de culoare, alesii europeni l-au intrebat pe Ciolos inclusiv daca este fan Beatles.

Plenul Parlamentului European va trebui sa valideze noii comisari pe 26 ianuarie.

Desemnarea lui Dacian Ciolos pentru acest fotoliu la finele anului trecut a  fost primita initial cu scepticism de mai multi europeni, din cauza importantei mai ales financiare a portofoliului, estimata la circa 50 de miliarde de euro in 2010.

Tara noastra a avut intreaga sustinere a Frantei pentru a ocupa acest fotoliu, dar si a presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.

Dacian Ciolos are in CV peste 15 ani de experienta in domeniul agriculturii si a urmat studii aprofundate de agronomie la scoli de prestigiu din Franta.