Daca in Austria un hectar de padure se vinde cu 10 mii de euro, la noi, aceeasi suprafata costa intre o mie si 3 mii. Asa se face ca, incet, incet, codrul nu mai e "frate cu romanul".

Unii fac pur si simplu investitii. Cum e si cazul celebrei universitati americane Harvard, care detine 35.000 de hectare, in Vrancea. In schimb, un neamt care a cumparat 12 mii de hectare in Arges a decis sa protejeze zona si sa faca ecoturism.

Exista, insa, un numar insemnat de investitori care vin in padurile noastre doar ca sa le exploateze si sa trimita lemnul la export. Asa se intampla in Buzau si in Covasna. Un om de afaceri le-a vandut strainilor 10 mii de hectare.

Potrivit legii, taierile ar trebui sa se faca in functie de vechimea padurii. In realitate, insa, lucrurile stau altfel. "Legile sunt permisive si nu pedepsesc hotii de lemne, de aceea intarim cadrul legislativ, pentru a impiedica aceste fenomene", spune Lucian Varga, ministrul Apelor si Padurilor.

Cele 200.000 de hectare de padure, din totalul de 6,5 milioane de hectare, se adauga altor 500.000 de hectare de teren agricol, care au fost cumparate ori arendate de italieni, francezi, danezi, portughezi si arabi.