Cumparatorii aleg laptele de la dozator, in ideea ca acesta este proaspat adus de la ferma. Specialistii ne recomanda insa sa cumparam doar de la acele aparate care ne indica si furnizoarul.

Laptele care ajunge intr-un astfel de aparat trebuie sa provina de la un singur producator si nu sa fie colectat din mai multe parti. Asadar, cine vrea sa detina un dozator, trebuie sa aiba neaparat si o ferma de vaci, care sa poata asigura necesarul zilnic de lapte pentru un astfel de aparat.

Regulile sunt cat se poate de clare. Cei care vor sa comercializeze lapte crud trebuie sa indeplineasca cel putin 3 conditii: sa aiba o ferma, un dozator si o autorizatie sanitar veterinara pentru vanzare.

Daca nu este transportat si depozitat in conditii de igiena, intr-o singura ora germenii din lapte se imnultesc de 10 ori. Asta poate duce la boli precum TBC, toxina botulinica si salmonella. Pentru a evita orice risc fierbeti laptele de la aparat.

Directiva europeana care se va aplica de la 1 ianuarie obliga toate tarile membre sa aplice sanctiuni drastice pentru cei care nu vor aplica legile deja existente.