Într-un raport care a avut ca referinţă proiecţiile emisiilor ridicate de gaze cu efect de seră, agenţia europeană avertizează că veniturile agricole în 2050 vor înregistra ''o reducere substanţială'', care se va traduce printr-o scădere a Produsului Intern Brut (PIB) de 1% în medie, dar cu variaţii semnificative la nivel regional pe continentul european.

Spre sfârşitul secolului, valoarea suprafeţelor agricole va scădea, potrivit acestui scenariu, cu peste 80% în anumite părţi din sudul Europei şi în regiunea mediteraneană, ceea ce ar putea duce la abandonarea terenurilor, potrivit Agerpres.

Citește și: Omenirea a pierdut lupta cu încălzirea globală. Una dintre cele mai mari bănci din lume avertizează asupra dezastrului care va urma

Totuşi, schimbările climatice ar putea avea efecte pozitive prin aceea că sezonul agricol s-ar putea prelungi, îndeosebi în nordul Europei, însă reversul medaliei este că se vor intensifica fenomenele meteo extreme, care se vor traduce prin recolte mai slabe şi o creştere a costurilor de producţie.

Totodată, AEM subliniază că, deşi nu există o ameninţare alimentară în Uniunea Europeană, creşterea cererii de alimente la nivel mondial ar putea pune presiune asupra preţurilor în următoarele decenii.

''Schimbările climatice au provocat noi recorduri în întreaga lume, iar efectele lor adverse afectează deja producţia agricolă în Europa, mai ales în sud'', a apreciat într-un comunicat de presă Hans Bruyninckx, director executiv al AEM, organism comunitar cu sediul la Copenhaga.

Bruyninckx a insistat că, în pofida progreselor înregistrate, este nevoie ca sectorul agricol ''să facă mult mai mult'' eforturi pentru a se adapta impactului climatic, mai ales la nivelul exploatărilor, şi UE să elaboreze noi politici pentru a facilita şi a accelera tranziţia la noi tipuri de culturi.

Majoritatea ţărilor din UE au strategii de adaptare, însă doar câteva includ măsuri specifice pentru sectorul agricol, cu toate că acesta ar trebui să aibă prioritate.

Agricultura generează circa 10% din emisiile de gaze cu efect de seră în UE, iar suprafeţele cultivate reprezintă 40% din întregul teritoriu. În sectoarele agricol şi alimentar lucrează peste 44 de milioane de europeni.

''Şi comportamentul consumatorilor trebuie să se schimbe. Modificări în dietă, reducerea consumului de carne şi scăderea risipei de alimente vor contribui la diminuarea suplimentară (a emisiilor de gaze cu efect de seră)'', se menţionează în raport.