In judetul Braila specialistii vorbesc despre starea de calamitate: 160.000 de hectare de porumb, soia si floarea soarelui sunt total compromise. Autoritatile locale spun ca nu au intocmit niciun proiect pentru accesarea de finantari pentru sisteme de irigatii.
 
In Dolj, unde vipia nu iarta, cel putin jumatate dintre culturi sunt distruse. Cel mai rau arata plantatiile de porumb: 80% sunt un dezastru. Fermierii spun ca se confrunta cu o situatie absurda: unde exista sisteme performante de irigatii,  nu pot fi puse in functiune din cauza ca nu s-a investit si in surse de energia alternativa, mai ieftina.
 
Pentru un hectar costurile de peste 2.000 de lei ar depasi pretul insamintarilor si muncilor campului. Fermierii cer subventionarea energiei electrice de catre Guvern.

Din fondurile Uniunii Europene pentru investitii in infrastructura si amenajari impotriva inundatiilor, nu s-a cheltuit niciun ban pentru irigatii. Abia de anul trecut s-au putut depune primele proiecte, iar in februarie anul acesta au fost aprobate 50 dintre ele. In aceste conditii, nu putem decat sa ne rugam ca anul viitor sa fie unul ploios.