Este interesant cum la 50 de km de Bucuresti exista agricultura eco. In zona Brezoaiele, tot mai multi proprietari ne anunta ca parloagele nemuncite de 4 sau chiar 10 ani de zile sunt numai bune de agricultura eco.

Chit ca niciun specialist nu a trecut pe aici sa ia probe de sol, nu exista paduri de protectie, iar zona este survolata de avioane.

Aproape 20 de mii de euro se cere pe o fasie de pamant de un hectar si jumatate. Domnul Sandu Pantelimon se jura ca a si uitat de cand a plantat ovaz ultima oara. Spune ca in ultimii 15 ani a fost cultivat doar de doua ori.

Minunat, dar nu suficient ca sa fie vandut drept "pamant eco". Sefii de la Ministerul Agriculturii atrag atentia cumparatorilor sa nu inghita gogosile speculantilor si sa le ceara vanzatorilor certificatul eco.

Sunt 18 firme private de inspectie acreditate de Ministerul Agriculturii sa ia probe de sol si sa verifice o lista de cateva sute de insecticide, pesticide, metale grele si diferite substante chimice de sinteza.

Totodata, specialistii de la directiile agricole sunt obligati sa confirme ca in cel putin in ultimii 3 ani de zile pamantul nu a fost tratat impotrivat daunatorilor.

Ca sa reduca astfel de situatii, sefii de la Agricultura se gandesc sa modifice proiectul de lege prin care vor fi amendati cei care isi abandoneaza terenurile. Spun ca inainte sa-i sanctioneze, le vor da posibilitatea sa arendeze pamantul, sa-l vanda vecinilor sau statului.