Cum vor sa scape proprietarii de terenurile parloaga: le vand pentru agricultura eco

Pana se hotarasc sefii de la Agricultura sa-i amendeze pe cei care nu-si curata terenurile agricole, proprietarii sunt brusc interesati sa-si vanda pamanturile. Dar sa vedeti cum. Ca sa obtina un pret cat mai bun le spun clientilor ca terenul, nelucrat de ani de zile, este ideal pentru agricultura bio. Sefii de la Agricultura ii sfatuiesc pe cumparatori sa ceara certificate eco pentru ca nu orice teren pe care cresc buruieni de 3 ani de zile este fara chimicale.
Este interesant cum la 50 de km de Bucuresti exista agricultura eco. In zona Brezoaiele, tot mai multi proprietari ne anunta ca parloagele nemuncite de 4 sau chiar 10 ani de zile sunt numai bune de agricultura eco.
Chit ca niciun specialist nu a trecut pe aici sa ia probe de sol, nu exista paduri de protectie, iar zona este survolata de avioane.
Aproape 20 de mii de euro se cere pe o fasie de pamant de un hectar si jumatate. Domnul Sandu Pantelimon se jura ca a si uitat de cand a plantat ovaz ultima oara. Spune ca in ultimii 15 ani a fost cultivat doar de doua ori.
Minunat, dar nu suficient ca sa fie vandut drept "pamant eco". Sefii de la Ministerul Agriculturii atrag atentia cumparatorilor sa nu inghita gogosile speculantilor si sa le ceara vanzatorilor certificatul eco.
Sunt 18 firme private de inspectie acreditate de Ministerul Agriculturii sa ia probe de sol si sa verifice o lista de cateva sute de insecticide, pesticide, metale grele si diferite substante chimice de sinteza.
Totodata, specialistii de la directiile agricole sunt obligati sa confirme ca in cel putin in ultimii 3 ani de zile pamantul nu a fost tratat impotrivat daunatorilor.
Ca sa reduca astfel de situatii, sefii de la Agricultura se gandesc sa modifice proiectul de lege prin care vor fi amendati cei care isi abandoneaza terenurile. Spun ca inainte sa-i sanctioneze, le vor da posibilitatea sa arendeze pamantul, sa-l vanda vecinilor sau statului.
Pe acelasi subiect:
Prima pagina pe scurt:
Prețul grâului ajunge la cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani, după ce Rusia, principalul exportator mondial, a anunţat că majorează taxa pe exporturi
UE vrea să se rupă de dolarul american și să utilizeze mai mult moneda euro pe pieţele financiare: Perioada în care Trump a fost preşedinte a scos în evidenţă vulnerabilităţile noastre
Sondaj BestJobs: Mai mult de jumătate dintre angajați iau în calcul schimbarea locului de muncă în 2021. Salariul și lipsa oportunităților în carieră, principalele motive

Comentarii (0)