Anul acesta, peste tot în România, în toate magazinele, dar şi în supermarketuri – pentru că urmăresc – nu a fost un supermarket care să nu aibă tomate româneşti”, a declarat marţi, pentru Antena 3, ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a vorbit şi despre o producţie record în acest an, potrivit News.ro.

El spune că în judeţul Olt, cooperativele au închiriat spaţii în două pieţe, unde în fiecare zi de luni pensionarii pot cumpăra produse la preţ redus.

Ministrul a subliniat că fermierii au primit la timp banii pentru sprijinirea cultivării roşiilor în sere şi solarii, de 3.000 de euro/mia de metri pătraţi.

„Am pledat pentru o producţie agricolă românească. (Fermierii, n.r.) au început să se şi întreacă între ei, să facă concursuri. Avem un record de această dată. Oamenii se întrec în tehnologii, în soluri, în sisteme de culturi”, a punctat Daea.

Ministrul Agriculturii a spus totodată că într-o fermă românească a fost descoperită o roşie de 1.725 de grame. Petre Daea spune că sunt români în Olt care au lucrat în Spania şi acum s-au întors şi cultivă tomate.

”În Olt s-au creat anul acesta patru cooperative. De altfel, este judeţul cu cel mai mare număr de cultivatori de tomate înscrişi în Programul de tomate (care spijină cultivarea roşiilor în sere şi solarii, n.r.)”, afirmă Daea, care a subliniat că numai în acest judeţ sunt peste 3.800 de cultivatori de roşii.

Ministrul Agriculturii a mai declarat că fermierii români sunt între primii fermieri din Europa şi că România redevine ”Grânarul Europei”.