Supermarket Germania: lapte gras si "bio" cu 99 de centi! Laptele conventional e 67 de centi. In supermarketul romanesc nu gasesti lapte gras sub 4 lei. Daca mai raportam si la nivelul salariilor din cele 2 tari, concluzionam ca noi platim dublu pentru lapte. Cum asa?

Primul motiv: noi avem producatori foarte mici, foarte multi si necooperativizati. Produc putin si ineficient si nu stiu sa vanda. In al doilea rand, nemtii au taxele ceva mai mici decat romanii. In alt treilea rand, neamtul ia subventii mai mari decat romanul si credite mai ieftine, fiindca a avut norocul sa se nasca intr-o economie capitalista cu traditie si solvalbila.

Mai adaugam ca Germania subventioneaza si motorina pentru tractoare si intelegem de ce acolo mancarea e mai ieftina. Si mai e ceva: pe nemti intrarea in UE nu i-a prins la sapa de lemn. Aveau ferme bogate, plus simtul intreprinzator, si au stiut sa profite de avantajele UE.

Romanul incearca si el sa sara prapastia care-l desparte de agricultura moderna si comertul civilizat, dar cu fonduri UE cu tot, ii e foarte greu. 

Cum am devenit o tara importatoare de lapte, in timp ce taranul roman e nevoit sa-si taie vitele, vedeti duminica, la "Romania, te Iubesc!"