Trufa este considerata un condiment exclusivist in bucatariile occidentale, iar un kilogram din cele albe ajunge sa coste chiar 3.000 de euro.

Trufa este o ciuperca ce traieste in simbioza cu radacinile alunului, stejarului, fagului, teiului sau carpenului. Culegatorii o strang din padure, cu ajutorul cainilor sau al porcilor dresati.

Aroma fina face din trufa alba sau neagra un aliment extrem de scump. Se foloseste in cantitati infime, doar cat sa dea gust celor mai rafinate preparate. Romanii au simtit potentialul afacerii si au inceput sa cultive aluni in radacinile carora se ascund trufe.

"O sa am o dubla cultura de aluni si de trufe in acelasi timp. Lucrarile de intretinere sunt mult mai simple decat la porumb, flori, vita de vie", spune Felix Dumitrescu.

Cei 70 de puieti de alun, cumparati de la o firma specializata, plus lucrarile de sadire si intretinere l-au costat pe investitorul nostru 2.260 de euro. Daca totul merge bine, cultivatorul va obtine 20 de kilograme de trufe negre de vara. Un kilogram costa pe piata occidentala intre 120 si 150 de euro, asa ca are asigurat un venit minim de 2.400 de euro.

"In primul an de productie, care este anul cel mai slab, se scoate garantat investitia. Apoi, 35 - 40 de ani, cat traieste alunul, este garantat profitul", explica specialistul Elena lazar.

Vanzarea productiei este asigurata pe piata straina dar, treptat, si pe cea interna creste. Nicoleta Dan a dezvoltat la Alba Iulia o linie de produse alimentare pe baza de trufe - de pilda miere cu trufe sau unt de trufe negre.

"M-am gandit la o afacere de viitor si in acelasi timp si profitabila. Avand in jur de 2.000 de euro la dispozitie si cunoscand trufele m-am gandit sa incep investitia cu aceste produse", spune Nicoleta Dan.

 Interesul tot mai mare pentru trufe ii determina chiar si pe cercetatori sa gaseasca speciile cele mai potrivite pentru relieful si clima tarii noastre.

"Trufiturismul" face furori in randul celor pasionati sa umble prin paduri cu cainii dresati in cautare de trufe. Pentru o zi de hoinareala, alaturi de un specialist care il indruma, turistul plateste chiar si 100 de euro.