Medici veterinari, inclusiv de la DSVSA Suceava, infiintau asociatii si ferme fictive in care figurau animalele unor tarani din zona. Apoi mergeau cu dosarul la APIA, unde cei de acolo nu faceau verificari stricte si considerau ca pot beneficia de subventii. Numai pentru o vaca primeau 455 de lei pe an.

Unii gospodari nu stiau ca pentru vitele lor primeste altcineva bani.

213 dosare fictive au fost depuse incepand cu 2012  si de catre reprezentantii mai multor parohii si manastiri din Suceava.

Nimeni nu a cercetat in tot acest timp daca vacile sau oile exista in realitate sau sunt in numar mai mic.  E drept ca si legislatia prevede controale o data la trei ani.

Reteaua care a adus un prejudiciu de cinci milioane de lei era condusa, dupa cum spun anchetatorii, de sefa adjuncta Delia Moldoveanu  Ea ar fi fost  protejata directorului general Gheorghe Benu, caruia, spun surse din ancheta, ii trimitea cadouri de sarbatori cu produse traditionale luate din banii sindicatului.

Inclusiv fratele directoarei adjuncte, preot cu parohie in Suceava, a fost chemat la audieri pentru ca ar face parte din aceasta grupare.

In acest dosar a fost retinut si consilierul judetean din Campulung , Piticari Ioan, care la randul lui ar fi incasat un milion de lei, bani europeni in calitate de reprezentant al Asociatie Producatorilor si Crescatorilor de Taurine. Piticari are ferma insa cel mai probabil a declarat mai multe animale.

In 2012, in atentia DNA a fost si cazul unui fost primar dintr un sat din Brasov care a primit peste un milion si jumatate de euro sub forma de ajutor pentru mii de vaci si oi care nu existau in realitate.