Pentru ca piata imobiliara din Bucuresti s-a prabusit, Daniel Raeceanu a gasit o noua sursa de venit: investeste in comasarea loturilor agricole. Pe acest camp sunt cateva zeci de proprietari, domnul Raeceanu negocieaza cu fiecare in parte si cumpara unul cate unul toate terenurile faramitate pana ajunge la un lot mare.

Atunci cand il cumpara faramitat, agentii imobiliari platesc pe un hectar de teren agricol in jur de 1.000 de euro. Daca il comaseaza si ajung la peste 100 de hectare gasesc clienti dispusi sa plateasca in jur de 3.000 de euro pe hectar. Atunci, insa, cand lotul este urias, de peste 1.000 de hectare, pretul terenului creste si ajunge la 4.000 de euro pe hectar.

Pentru un lot de 1.000 de hectare, castigul poate ajunge la 3 milioane de euro. Odata comasate, terenurile sunt cumparate de italieni, arabi, olandezi sau romani.

Potrivit APIA, in Romania sunt 13 milioane de hectare de teren arabil. 11.000 de latifundiari detin 5 milioane de hectare, 800.000 de fermieri - 3 milioane de hectare si intre ei, o categorie de mijloc intre 5 si 50 de hectare. Anume pe acesti tarani urmeaza sa-i convinga agentii imobiliari. De regula, comasarea unui teren dureaza pana la 2 ani, pana cand sunt convinsi toti proprietarii sa vanda.