Per ansamblu preturile celor 15 produse analizate au crescut in perioada iulie 2010 - februarie 2011 cu 16,8%.

Pe de alta parte, pe zece dintre cele 15 categorii care intra in indexul ZF, Institutul National de Statistica a afisat in perioada iulie 2010-ianuarie 2011 cresteri de pret cuprinse intre 0,3% la carne de porc si 47,2% la cartofi, insa in medie preturile nu au crescut cu mai mult de 10%.

Ce spun producatorii?

Producatorii din industria alimentara recunosc ca au majorat preturile in ultimele opt luni, in conditiile in care un mic jucator din industria laptelui spune ca materia prima s-a scumpit cu 25%, dar preturile la poarta fabricii nu au crescut cu mai mult de 5-6% in medie.

"Impactul pe pret a fost dat de comercianti, de costul materiei prime care a sarit, si abia apoi de procesatori", spune producatorul care a dorit sa nu-i fie precizat numele. El a mai adaugat ca in retail a existat in ultimul an presiunea foarte mare a promotiilor, pentru care retailerii cer discounturi, astfel ca marjele de profit in productie sunt erodate.