"In prezent, plata totala pe suprafata a fost sau este pe punctul sa fie achitata in procent de 40%. Altadata discutam de acesti bani in lunile mai-iunie. Intre Craciun si Revelion s-au platit catre fermieri undeva la 550 milioane lei", a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

Unde este problema? Stefan Niculae, presedintele Agrostar, spune ca cea mai mare parte dintre cei 550 de milioane de lei vor impozitati cu 16%, intrucat nu au putut fi cheltuiti pana la sfarsitul anului de catre agricultori.

"La noi, daca fermierul nu cheltuieste banii pina la sfarsitul anului, acestia se impoziteaza daca firma are profit. In celelalte tari din Uniunea Europeana, subventiile nu se impoziteaza. Noi am mai semnalat acest lucru la Ministerul Finantelor, dar in contextul crizei economice nu vad de ce ar dori sa rezolve problema. Ne gandim sa facem o sesizare si la premier", a afirmat el.

Chiar si asa, ministrul Agriculturii  spune ca niciunul dintre fermieri nu a atentionat asupra unei probleme de acest fel. "Alta data nu le mai dam banii, ca sa nu mai plateasca impozit. Nu stiam de chestia asta, ca le facem necazuri dandu-le bani. Nimeni dintre reprezentantii agricultorilor, la toate discutiile avute, nu a spus ca nu vrea banii in decembrie ci, din contra, s-a fortat nota. In plus, am intrat in perioada regulamentara a platilor. De ce s-o evitam? N-am cum s-o evit", a spus oficialul.

Ministrul Agriculturii a adaugat ca unii fermieri au achitat credite la banci, chiar si in ultima zi a anului. "Am tinut trezoreriile deschise pana in ultima zi, si directorii directiilor agricole, ca sa putem plati. Anul trecut s-au dat in luna iulie banii, dar nu s-au mai dus pe agricultura, ca iulie si august sunt luni moarte. Or, daca le dai in timp, marea majoritate a banilor se duc pe agricultura si rezultatul final se vede", a mai spus Tabara.

APIA a inceput plata avansului in cadrul campaniei SAPS 2010 in data de 16 octombrie.

Pentru anul 2010, cuantumul alocat platilor directe unice pe suprafata este de 80,36 euro pe hectar, avansul fiind de 37,85 euro pe hectar