"Am incheiat, din punctul de vedere al Ministerul Agriculturii, partea legislativa de infiintarea fondurilor mutuale. Incepand de astazi, fermierii, organizatiile non-guvernamentale care indeplinesc conditiile prevazute de legislatie pot veni sa solicite acreditarea de la Ministerul Agriculturii. Trebuie sa detina 30% din suprafata arabila a Romaniei, astfel ca nu putem avea mai mult de trei fonduri mutuale in Romania dupa acest procent. M-as bucura sa avem un singur fond mutual care sa acopere o suprafata cat mai mare si in care sa adere toti fermierii", a mai spus Daniel Constantin. 

Prin participarea la fondul mutual, fermierii sunt acoperiti pentru riscurile neacoperite de societatile de asigurare, precum grindina, seceta, pierderile de venit din anumite probleme, boli care apar pe piata. 

La fondul mutual poate adera orice fermier care inregistreaza venituri atat individual, cat si prin asociatiile din care face parte. 

Fondul se constituie din 65% contributie nationala si a Uniunii Europene si 35% din cea a membrilor si trebuie sa acopere toate sectoarele din agricultura.