In vreme ce agricultorii din tara, striga intr-un glas, ca vom avea un an prost, sefii de la minister, spun ca este prematur sa vorbim, despre culturi compromise. Admit totusi, ca in acest moment, o parte dintre ele, ar putea fi distruse, dar sustin ca agricultorii cauta doar pretexte sa primeasca despagubiri.

“Culturile de toamna se prezinta bine. Graul oricum iarna se necrozeaza frunzele deasupra cand apare gerul dar radacina care este in pamant aia este vie”, este de parere Elena Tatomir, director Ministerul Agriculturii.

Oficialii adauga ca oricum din 2 milioane 75 de mii de hectare de grau cat avem in total, cu 1 milion 600 compromise, adica 80%, nu ar fi o mare paguba.

In foarte multe zone din tara, viscolul nu a lasat zapada sa se aseze pe pamant si sa protejeze plantele de inghet. Specialistii spun la temperaturi mai scazute de minus 20 de grade celsius, rapita si orzul sunt distruse.

Acolo unde pamantul e acoperit de un strat consistent de zapada, plantele "hiberneaza" linistite. Fie ca sunt -23,8 grade celsius ori- 10 grade celsius, in sol, la 20 de centimetri adancime in pamant, temperatura este constanta: 0,4 grade celsius.

Din cauza viscolului insa, 70 la suta dintre culturile de rapita din Transilvania si un sfert dintre cele din sudul tarii sunt in pericol.

O treime dintre culturile de grau si orzoaica ar putea fi compromise sau... ar putea sa-si revina miraculos, spun inginerii de la institutul Fundulea.

Agricultorii din tara nu sunt insa atat de siguri ca vor avea ce sa culeaga.

"Cultura de rapitza, la un numar de 5 zile consecutiv la -22 de grade nu mai rezista. Este o cultura care rezista pana la maxim -12 grade", spune Virgil Manoila, inginer agronom

"Din 108 mii de hectare, avem afectate de frig 67 de mii de hectare”, a declarat Violeta Nanu, director Directia Agricola Galati.

Si la Buzau, in zonele unde vantul a viscolit zapada, radacinile plantelor si pomilor au inghetat, se plang oamenii.