"La data de 7 octombrie 2011, rezerva de apa inregistreaza valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema in cea mai mare parte a regiunilor agricole", anunta Ministerul Agriculturii (MADR).

Exceptie fac suprafetele din nordul Transilvaniei, nord-vestul Moldovei si nord-estul Crisanei.

Ploile vor incepe de sambata si vor fi "mai insemnate cantitativ in zonele sudice, sud-estice si estice ale tarii, indeosebi in intervalul 9-10 octombrie". Iar acest lucru va avea efecte pozitive asupra insamnatarilor de toamna. "In aceste conditii, se va produce imbunatatirea continutului de umiditate din sol in special in zonele agricole din sudul, sud-estul si estul tarii, procesele de germinare - rasarire la culturile de rapita deja infiintate, precum si pregatirea terenurilor pentru insamantarile la culturile de toamna (orz si grau)", mai spun oficialii MADR.

Efectele secetei asupra agriculturii

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, spunea saptamana trecuta ca un verdict asupra anului agricol viitor va putea fi dat in decembrie-ianuarie, cand se va sti care este evolutia cantitatilor de precipitatii, el sustinand ca nu se poate vorbi inca de o seceta, ploile lipsind toamna in majoritatea ultimilor ani.

In cazul culturilor de rapita, suprafetele care nu au putut fi semanate in aceasta toamna pot fi recuperate in primavara, existand soiuri care dau randament si daca sunt insamantate in acel anotimp, potrivit lui Tabara.

Citeste si

Internetul cu viteza luminii, acum si in Romania. ANCOM scoate la licitatie patru licente 4G in 2012

7 pasi pentru o afacere de succes. Cum creezi un gigant online