Sub povara zapezii, solariile de la Matca s-au naruit. Dupa ninsorile abundente, pana si barnele groase din lemn au cedat sub greutatea zapezii. In acel moment, munca de ani de zile a celor care lucreaza in sere s-a dus pe apa sambetei.'

Inauntru toate rasadurile de ianuarie sunt inghetate tun.

"Uitati, asa a ajuns salata anul acesta. S-a compromis toata. In jur de 15.000 de euro, fara sa pun munca depusa",
se plange Mircea Croitoru, legumicultor.

Si nu sunt singurii.

''La ora actuala facem niste analize sa vedem daca gerul care a fost inainte de viscol a afectat sectorul de vie si pomicultura",
declara Stelian Fuia, ministrul Agriculturii.

Analizele de la minister se vad cu ochiul liber in curtile oamenilor. In timp ce domnul Nicu incearca sa scoata la lumina butucii de vie, crengutele degerate se rup.

Se estimeaza ca, la nivel de tara, productia de struguri ar putea scadea cu 15 procente. Cat despre livezi, in unele zone pomii au stat incorsetati in gheata chiar si 10 zile.

"A fost aplecati de chiciura, adica de gheata. Atata era pe crengi, ca se aplecase asa, in jos. Patru gutui, ciresi acolo in spate. Aveam vreo 15-20", afirma Nicolae Pele, agricultor.

Per total, am putea pierde peste iarna 20% din meri, caisi, piersici si pruni.

Dar sunt si vesti bune. Stratul de omat are aici 20 de centimetri, dar si o patura de 10 centrimetri este mana cereasca pentru cultura cereale. Este scut impotriva inghetului si elibereaza treptat umiditate in sol, esentiala dupa seceta de toamna trecuta. In timp ce cultura de rapita pare compromisa din cauza gerului, sunt mari asteptari pentru porumb, grau si orz. Conditia este sa nu avem topiri bruste, caz in care zeci de mii de hectare ar fi inundate.