Un specialist olandez le-a demonstrat agricultorilor romani ca Fabula, un soi pe jumatate olandez, pe jumatate american, s-a adaptat perfect conditiilor din Dobrogea. Ai nostri se uita cruciti. Din tata-n fiu au spus cu totii ca soarele puternic si terenul arid nu fac cuib bun cu cartofii. Iata insa ca olandezul le-a aratat contrariul.

"Rezultatele sunt deosebite, este un soi timpuriu, care practic in prima jumatate a lunii iunie poate fi comercializat. Poate fi folosit pentru cartofi prajiti, salate, piure, are nivel scazut de amidon", a povestit Matei Grigore, fermier din Galati.

Strainii investesc cam aceleasi sume ca un fermier de la noi. Pentru un hectar de pe care strang dupa 3 luni cate 40 de tone au platit in medie 15.000 de lei. Din acesti bani au luat semintele si au achitat lucrarile de intretinere si irigatii. In final cer pentru un kilogram de cartofi 1,50 lei.

"Il cultivam indeosebi pentru a veni in aceeasi perioada cu cartoful din import, pentru a-l oferi pe piata, trebuie sa fim uniti ca sa putem comercializa", a declarat Paul Musat, proprietar ferma.

Si inginerul Alexandru Ionita din Lehliu a vrut sa vada cu ochii lui cartofii minune. "Daca ai samanta buna, apa la timp si substanta de combatere, putem rivaliza cu cei mai buni cultivatori de cartofi, a spus barbatul.

Ramane de vazut cati romani se vor si apuca de treaba. Deocamdata, numai in judetul Constanta din 400.000 de hectare de teren, 12.000 de hectare sunt parloaga.