Nu doar copiii ar fi in avantaj, ci si diabeticii, hipertensivii si toti cei care incearca sa se hraneasca sanatos. Planta a fost deja aclimatizata pe terenul unui institut de cercetare si peste un an ar putea fi cultivata si de fermierii nostri.

In primavara, au sosit din Coreea de Sud la Dabuleni 70 de kg de tuberculi de cartof dulce, care au fost plantati intr-un sol nisipos.

Cultura experimentala din Oltenia s-a facut, deocamdata, pe un hectar. Planta s-a aclimatizat perfect, dar productia este putin mai mica decat una similara din Coreea- spun specialistii: cam de 30 de tone la hectar.

"Sunt foarte multumit, fermierii romani au reusit sa aiba o recolta frumoasa, cartofii dulci s-au dezvoltat foarte bine", spune Eun Gi Cho, coordonatorul proiectului.

Coreenii sunt bucurosi ca pot cultiva cartofi dulci la noi, pentru a exporta apoi in Europa.

"Fermierii romani invata direct de la coreeni tehnologia de productie pentru ca apoi sa se apuce singuri de treaba si sa acceseze fonduri europene pentru astfel de culturi", spune Aurelia Diaconi, directorul Statiunii de Cercetare Dabuleni.

Planta provine din America Centrala, si prefera clima calda, dar si umezeala, asa ca terenul trebuie irigat cu grija.

Cartoful dulce este bogat in antioxidanti, vitamine, minerale si fibre. Iar gustul dulceag este foarte placut.

Desi contine preponderent glucide, cartoful dulce nu este interzis diabeticilor, - si nici hipertensivilor.

Poate fi preparat in fel si chip: cel mai simplu este copt, ori facut piure sau supa-crema. Dar exista si chiftelute, diverse salate, si chiar prajituri si placinte cu aceasta leguma portocalie.

In magazine- cartofii dulci se vand in medie cu 3 dolari kilogramul. Iar ca profit, coreenii spun ca, la un dolar investit - castigul e de 7 dolari. Asa ca fermierii nostri s-au aratat dornici sa incerce o asemenea cultura.

Institutul din Dabuleni asteapta ca productia de anul viitor, a treia de cand s-a inceput proiectul sa fie la fel de buna, ca sa poata livra apoi samanta si particularilor.