Productia agricola a crescut anul trecut fata de 2009 si in zona de sud-est, in timp ce in restul tarii activitatea s-a redus, in special din cauza scaderii la productia animala.

Institutul National de Statistica arata ca, la nivelul Romaniei, productia agricole a urcat cu 1% anul trecut, pe fondul majorarii cu 6,6% a valorii adaugate din culturile vegetale. Productia animala a scazut cu aproape 7%. 

Productia agricola in regiunea Banatului a fost cu 26,8% mai mare decat cea inregistrata in anul precedent.

In zona de Sud-Est, care include judetele Braila, Buzau, Galati, Tulcea, Constanta si Vrancea, s-a inregistrat o crestere cu 7,1% a productiei agricole. 

Cele mai severe scaderi, de 6,6%, au fost raportate in regiunea de Nord-Vest (Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare, Salaj) si in zona de Sud-Vest a Olteniei. In ambele cazuri, factorul determinant a fost reducerea productiei animale cu 7,2% si, respectiv, 15,3%.  In zona Bucuresti-Ilfov a fost inregistrata cea mai mare reducere a productiei animale, de 27,6%. Scaderea a fost compensata in mare parte de cresterea sectorului vegetal cu aproape 14%. 

Valoarea productiei ramurii agricole a fost de 64,45 miliarde de lei anul trecut, respectiv 12,5% din PIB.