Peste 330 de mii tone de mere s-au ingramadit in camarile pomicultorilor romani. Cei aproape 2 milioane de elevi din toata tara ar avea nevoie de mai putin de 1 la suta din recolta de anul acesta.

Paradoxal, scolarii le vor gusta pe ale grecilor... insa nu de la 1 noiembrie, cum a promis Ministerul Agriculturii. Doar cativa, din 8 judete ale tarii, le vor gasi pe banci saptamana viitoare.

De luni marul ar fi trebuit sa coboare din copac si sa-i "vitaminizeze" pe scolarii din toata tara, insa edilii locali sunt "defazati". In 80 la suta dintre judete, consilierii n-au decis cu ce furnizori de fructe sa bata palma.

Marul cerut de Uniunea Europeana trebuie sa aiba intre 90 si 150 de grame, sa nu fie strivit si sa nu coste mai mult de 3 bani. Multi alesi locali au exclus din start fructele romanesti, desi ar fi putut sa le imparta 2 mere romanesti in loc de unul tratat cu foarte multe substante chimice. Pana cand producatorii nostri invata lectia sortarii si depozitarii merelor, o sa ne aprovizionam din straini.

Unele patronate de fructe sustin, insa, ca unii edili nu trag de timp pentru ca sunt prea preocupati de calitatea merelor, ci de comisionul pe care il vor plati firmele din strainatate.