In plus, o companie nu va mai avea voie sa cumpere mai mult de 500 de hectare. Legea vine, dupa ce strainii au ajuns sa controleze jumatate din terenul arabil romanesc.

Din 9 milioane de hectare de teren arabil cat are Romania, 4,5 milioane sunt controlate de straini, care au cumparat pamantul sau l-au arendat.

Si cum strainii se imprumuta ieftin in tarile lor, au suficiente fonduri sa ne cumpere pamantul, iar pretul a explodat. In vestul tarii, un hectar se vinde si cu 10.000 de euro. In sud si est, cu 5.000 de euro.

Asa ca romanii nu mai pot cumpara. Ministerul Agriculturii propune o lege care ar bloca vanzarea necontrolata de terenuri. Actul normativ contine o serie de restrictii.

"Toti cei care vor dori sa cumpere teren in Romania vor trebuie sa aiba cel putin 5 ani de rezidenta in tara noastra, dar si studii in domeniul agriculturii. In plus, acestia trebuie sa obtina avize de la Ministerul Apararii, de la ministrul Culturii, dar si de la consiliile judetene"

Ministerul Apararii va stabili daca terenul este prea apropiat de granita, iar cei de la cultura, daca se afla intr-o zona cu situri arheologice.

Legea pregatita de Ministerul Agriculturii ar limita cumpararea la cel mult 50 de hectare in cazul unei persoane fizice si la 500 in cazul unei firme.

Legea va fi gata saptamana viitoare, dupa consultarea cu fermierii. Apoi va fi trimisa in Parlament.