Sute de mii de albine au murit din cauza pesticidului, sustin crescatorii, suparati ca nu au fost anuntati din vreme ca sa-si mute stupii.

La inceputul verii, Paul Matei din Buzau a mers cu stupii la marginea unei plantatii de floarea soarelui din localitatea Padina. Dupa doar cateva zile, albinele au inceput sa ii moara.

Apicultor: "Aveau niste tremuraturi, ca exact un animal intoxicat."

Paul Matei: "Au murit multe. Din 16 rame, daca ramasese cuibul 7-8 rame, deci albina culegatoare se dusese poate 90 la suta. Erau groase pe jos, le luam cu farasul."

Cazul nu e singular. Sute de apicultori au sesizat ca au gasit albine moarte sau cu un comportament ciudat, pe care le-au filmat.

S-a ajuns aici, spun apicultorii, din cauza folosirii unui pesticid, care in Romania este inca permis la anumite culturi, desi din 2014 este suspendat in restul tarilor europene. 10 la suta din totalul familiior de albine ar fi afectate.

Mircea Ciocan, presedinte ROMAPIS: "Un fenomen al mortalitatii albinelor la ceea ce inseamna explotarea culturilor agricole tratate cu substante din categoria neonicotineidelor. Derogarea de anul trecut se referea la tratarea culturilor de floarea soarelui si porumb."

Ingrijorarile apicultorilor sunt legate si de faptul ca acest pesticid ramane in sol timp de doi ani. Ce inseamna asta? Culturile viitoare pot fi afectate, la fel pot fi contaminate polenul si nectarul si alte famiilii de albine in pericol. Apicultorii nu stiu daca acest pesticid afecteaza si sanatatea oamenilor.

Constantin Dobrescu, vicepresedinte ROMAPIS: "Nu stim, nu avem dovezi. Mierea de floarea soarelui nu prea exista anul asta, e prea putina."

Ministerul Agriculturii spune ca s-au dat anual 2- 3 derogari pentru folosirea pesticidului. Ultima a fost in iulie si doar pentru culturile de rapita.