"Prezentul proiect de act normativ are ca obiect de reglementare suspendarea exportului de materiale lemnoase, sub forma de busteni, cherestea si lemn de foc, incadrat la pozitiile tarifare 4401, 4403 si 4407, pana la data de 31 august 2015", se precizeaza in nota de fundamentare a Ordonantei, citata de Agerpres.

Ministerul Mediului a anuntat sambata ca supune dezbaterii publice doua proiecte de Ordonanta de Urgenta a Guvernului, care vizeaza reglementari mai stricte in ceea ce priveste exporturile de material lemnos, precum si suspendarea temporara a acestora. 

"Cele doua proiecte de act normativ au fost elaborate avand in vedere amploarea taierilor ilegale de padure din ultimii 10 ani, efectele acestora asupra sanatatii si sigurantei cetatenilor, precum si impactul asupra mediului. Stoparea taierilor ilegale vizeaza interesul public, constituind situatii de urgenta si extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata", se arata in comunicatul Ministerului. 

Proiectele de OUG vor fi supuse aprobarii in urmatoarea sedinta de Guvern.

Unul dintre ele vizeaza suspendarea exportului de material lemnos, iar al doilea stabilirea unor masuri pentru monitorizarea exporturilor si a livrarilor intra-comunitare de material lemnos.

Premierul Victor Ponta a declarat, duminica, ca proiectul de ordonanta de urgenta privind interzicerea exportului de lemn neprelucrat pe o perioada limitata de timp va fi supus dezbaterii spre adoptare in sedinta de miercuri, iar pana atunci va fi discutat pentru a se gasi o forma care sa nu aduca eventuale sanctiuni din partea Comisiei Europene. 

"Este in dezbatere publica, nu am adoptat-o inca (ordonanta - n.r.). Va fi miercuri in sedinta de Guvern si vreau sa gasim forma juridica prin care sa nu fim mai departe sanctionati de Comisia Europeana sau, nu stiu, sa pierdem vreun proces international, cum ni s-a mai intamplat. De aceea am pus in dezbatere publica, sunt pe site-ul si al Guvernului si al Ministerului Mediului (...). Pe de-o parte pentru a ne atinge scopul acela de a nu mai permite exportul de lemn neprelucrat, pe de alta parte, sigur, sa nu incalcam niste prevederi clare din punct de vedere european care ne-ar face, dupa aceea, sa platim mai mult", a declarat premierul.