"Aseara am primit si noi acel comunicat de presa pe care l-ati vazut si dumneavoastra. Pornind de la informatiile din presa am luat legatura si cu ambasada si cu autoritatea veterinara de la Atena. Ne-au informat ca in cursul zilei de astazi vor introduce in sistemul rapid de alerta al Uniunii Europene. Nu avem identificate loturile la care fac referire. Din ceea ce ne-au spus in discutiile de astazi este vorba de o societate din Romania, alta decat cele doua care au fost luate anterior in discutie, o societate care a exportat de data aceasta direct in Grecia, nu prin acel intermediar pe care l-am avut in toate cazurile de pana acum", a declarat Daniel Constantin la finalul unei conferinte de presa pe teme de dezvoltare rurala, citat de Mediafax.

El a spus ca autoritatile romane vor analiza imediat ce vor avea la dispozitie lotul la care fac referire serviciile alimentare elene.

"Deja de astazi de dimineata de la ora 7 medicii veterinari au luat probe de la unitatea respectiva. In cateva zile vom vedea analizele. E vorba de o unitate mare din sudul Romaniei, care exporta vita in Grecia. Ei sunt acreditati si pentru sacrificarea cailor. Au avut un singur export de carne de cal pana la aceasta data in Grecia", a adaugat ministrul.

El a spus ca ministerul Agriculturii are deja toate informatiile cu iesirile din tara pentru acea firma si toate loturile, asteptand de la autoritatile elene date despre lotul respectiv, pentru a vedea daca informatiile se suprapun si daca intr-adevar carnea respectiva a plecat din Romania etichetata gresit.

"Daca lucrul acesta se intampla, cu siguranta vom pedepsi in conformitate cu legea, foarte dur. Este vorba pana la urma de imaginea industriei si daca ar exista si in Romania o persoana sau o institutie care procedeaza astfel este de datoria noastra sa o sanctionam dur", a spus ministrul.

Controlul efectuat de medicii veterinari se desfasoara la toate unitatile de sacrificare si depozitele din Romania.

"Faptul ca s-a gasit in lacul Tarnita de langa Cluj carne de cal aruncata arata faptul ca toti cei care obisnuiau si in Romania sa practice astfel de lucruri s-au speriat in acest moment si eu cred ca au motive serioase sa se sperie in continuare", a adaugat Constantin.

Oficialul a precizat ca vor continua controalele si de la 1 martie vor incepe si testarile ADN, realizate in parteneriat cu Comisia Europeana si care se fac in toate statele membre.

Intrebat care sunt riscurile daca se dovedeste ca Romania a exportat carne etichetata gresit, Constantin a evitat un raspuns direct. "In Marea Britanie, imediat dupa ce a izbucnit scandalul, s-au gasit doua abatoare care aveau astfel de practici. S-au inchis abatoarele si punct. In Franta s-a gasit o unitate care schimba eticheta. S-a inchis unitatea respectiva doar pe zona de carne, dar unitatea respectiva comercializeaza in continuare. In Romania s-a spus ca trebuie sa inchidem granitele, dar eu cred ca trebuie sa fim putin precauti. Vorbim de economia naționala", a spus el.

El crede ca industria alimentara din Romania nu este cu nimic mai prejos decat cea din alte state europene, iar daca vor fi descoperite practici de etichetare gresita vor fi sanctionate. Ministrul spune ca aceasta nu inseamna ca toata industria alimentara din Romania trebuie sa sufere repercusiuni din cauza unei singure unitati.

"Agentii economici spun ca intr-adevar exista anumite reticente la export, dar dupa ce se fac verificari lucrurile merg mai departe", a afirmat Constantin.

Carnea de cal a fost depistata in pachete congelate etichetate drept carne de "vita" importate din Romania, anunta serviciile alimentare elene, citate de AFP.

Autoritatea pentru alimentatie publica din Grecia (Efet) a anuntat miercuri ca a descoperit "ADN de carne de cal in mostre" prelevate din pachete de carne congelata importate din Romania sub eticheta "vita". "Doua mostre pozitive au fost descoperite din totalul de 26 de analize efectuate pana acum", a comunicat Efet.

Cele doua mostre provin din 1.064 de kilograme de carne congelata etichetata drept "vita" si care ar fi fost importata din Romania.