"In ultimele 48 de ore autoritatile romane au desfasurat ample actiuni de control pentru a clarifica suspiciunile ca din Romania ar fi plecat in spatiul intracomunitar carne etichetata in mod gresit. Am actionat intr-un mod preventiv, deoarece nici pana in acest moment nu exista o sesizare oficiala transmisa Romaniei", a afirmat ministrul.

Constantin a spus ca autoritatile franceze "s-au referit" la doua abatoare din Romania. Unul dintre ele se afla in Brasov (CarmOlimp, controlat de familia secretarului de stat din Ministerul Agriculturii Valentin Soneriu) si altul in Botosani.

"Aceste abatoare au fost indicate de compania franceza ca fiind suspecte, compania franceza fiind aflata in centrul unui scandal international, fara a exista probe sau indicii ca falsul s-ar fi produs pe teritoriul Romaniei", a adaugat ministrul.

El a spus ca nu exista vreun indiciu care sa confirme ca etichetarea gresita ar fi avut loc in Romania.

"De cand pleaca din gospodaria cetateanului si pana cand este sigilata, marfa trece prin cel putin patru controale sanitar-veterinare. Transportul iese din tara sigilat si nu va fi desigilat decat cand intra in unitatea de procesare. Una dintre societati a exportat doar carne de cal, ceea ce inseamna ca etichetarea gresita era practic imposibila. Cea de-a doua exporta si carne de cal, si de vita, si are o traditie de sapte ani in domeniu, fara sa fi existat vreodata suspiciuni cu privire la modul in care isi desfasoara activitatea. Verificarile la aceasta societate nu confirma etichetarea gresita", a aratat ministrul Agriculturii.

El a precizat ca din Romania nu a fost exportata carne tocata.

"Nu se confirma niciuna dintre suspiciunile vehiculate in presa. Din punctul nostru de vedere, al autoritatilor romane, pana la aparitia nor elemente noi, consideram chestiunea incheiata", a adaugat Constantin.

Carmolimp a transmis luni ca actiunile din Franta reprezinta un atac fara precedent asupra industriei romanesti de profil.

"In tot decursul anului 2012 grupul Carmolimp nu a livrat la export carne de vita, motiv pentru care carnea de cal nu ar fi avut cum sa fie gresit etichetata. De asemenea, reprezentantii Carmolimp considera cel putin rusinoasa incercarea Spanghero si Comigel de a da vina pe producatorii romani. Daca a plecat din Romania carne de cal, aceasta nu putea fi etichetata decat ca si carne de cal. Daca procesatorul francez a confundat carnea, atunci cu siguranta era prima zi din viata sa cand procesa carne", se arata intr-un comunicat al Carmolimp.

Cantitati importante de carne de cal - pana la 100% - au fost descoperite in Marea Britanie in carne pentru friptura, apoi in lasagna si spaghete bolognese care ar fi trebuit sa contina vita. Carnea pentru friptura a fost furnizata de companii britanice si irlandeze, iar lasagna si spaghetele bolognese de compania franceza Comigel. Aceasta din urma s-a aprovizionat de la compania franceza Spanghero, care afirma ca a cumparat carne din Romania. Asociatiile profesionale romanesti din domeniul alimentar au respins insa aceste acuzatii, afirmand ca originea problemei nu este in Romania.

Premierul Victor Ponta a declarat luni ca Ministrul Agriculturii si celelalte autoritati cu atributii in domeniu vor solicita in numele Romaniei ca firmele vinovate de scandalul carnii de cal, "din Franta, Luxemburg sau alta parte", sa raspunda direct, deoarece Romania nu trebuie tratata ca "suspectul de serviciu".