"In urma analizarii hotararii Guvernului nr. 408/2010 privind aprobarea acordarii unui ajutor de stat pentru motorina utilizata in agricultura, Comisia nu a formulat nicio obiectie si a decis ca schema avizata este compatibila cu piata interna. Totodata, in evaluarea sa, Comisia a constatat ca reducerea de accize stabilita prin actul normativ constituie un ajutor destinat sa faciliteze dezvoltarea anumitor activitati sau regiuni economice, fara a aduce modificari conditiilor schimburilor comerciale intr-o masura care contravine interesului comun", se arata intr-un comunicat al MADR.

Ca urmare a avizului Comisiei, hotararea de Guvern intra in vigoare incepand cu data de 27 mai 2010.

Utilizatorii de motorina din sectorul agricol, posibili beneficiari ai schemei de ajutor, trebuie sa solicite, cu ocazia fiecarei aprovizionari cu motorina, documentele fiscale de vanzare (facturi fiscale) emise de furnizori pe numele beneficiarilor, pentru cantitatile achizitionate si utilizate incepand cu data de 27 mai 2010, spre a beneficia de subventionarea accizei.

Prin intrarea in vigoare a acestei Hotarari de Guvern, se stabileste nivelul accizelor la echivalentul in lei a 21 euro/1000 litri, fata de rata cuprinsa intre 293,215 Euro/1000 litri in 2010 si 309/Euro/1000 litri in 2012.

Ajutorul de stat acordat sub forma de rambursare se aplica pentru o cantitate totala anuala de motorina de maximum 700.646.000 de litri.

Aceasta cantitate se repartizeaza intre diferite ramuri de productie primara, in functie de consumul mediu pe hectar pentru fiecare activitate. Bugetul total prevazut pentru cei trei ani de aplicarea a schemei de ajutor este de circa 735,1 milioane euro.