Primul hamburger creat in laborator va costa undeva in jur de 250.000 de euro, spune Mark Post, biolog la Univestitatea din Maastricht, Olanda, care spera sa scoata cat mai repede pe piata noua delicatesa.

Primul hamburger va fi o dovada ca faptului ca se poate”, a spus Post, pentru Reuters. “Cred ca putem face acest lucru in anul care vine”, a explicat omul de stiinta.

Poate ca suna ca o imitatie, dar culturile artificiale de carne se aseamana foarte bine cu cea care provine de la animale si sunt diferite de carnea fabricata din proteine vegetale, ca cea din soia.

Post creste in laborator celule stem de la ramasitele de animale din abatoare, pe care le hraneste cu amino-acizi, lipide, nutrienti si alte substante de care au nevoie pentru a se dezvolta.

Pana in prezent, cercetatorul a reusit sa creeze in laborator bucati de muschi, lungi de 2,5 centimetri si late de un centimetru, si atat de subtiri, incat aproape ca se vede prin ele, mai noteaza Reuters.

Si pentru ca nu contine sange, ca acest tip de carne aproape ca nu are culoare si semana foarte mult cu carnea de scoica.

Sustinatorii ideii de a produce carne in laborator, printre care si cercetatorul suedez Stellan Welin, spun ca in curand se ajunge la producerea in masa a acestui tip de carne, care o va inlocui cu succes pe cea provenita de la animale.

Welin spune ca gasirea unor metode de a produce carne in laborator este esentiala pentru a putea satisface cererea in continua crestere din intreaga lume.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, productia anuala de carne va crested la 218 milioane de tone, in perioada 1997-1999, la 376 milioane de tone, pana in 2030, in conditiile in care creste cererea de la o populatie aflata in continua crestere.