Romania se afla in top 5 la nivel european din punct de vedere al suprafetei cultivate cu vita de vie, cu cele peste 200.000 de hectare. Suntem pe locul 6 in UE din punct de vedere al productiei, a declarat saptamana trecuta Cornel Dicu, director in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.  

Productia mondiala de vin pentru 2015 este estimata la 275,7 milioane hectolitri, cu 2% mai mare decat cea de anul trecut, iar Italia a redevenit cel mai mare producator mondial, detronand Franta si Spania, a anuntat OIV.  

Dupa productia record din 2013 si reculul din 2014, "cea din 2015 se situeaza in limitele mediei", a informat OIV, precizand ca estimarea sa se situeaza intr-un interval cuprins intre 270,7 si 280,7 milioane hectolitri deoarece mai multe tari nu au transmis propriile lor estimari, respectiv China si Rusia, al 8-lea si al 12-lea producator mondial.  

Dupa Italia, Franta si Spania, pe locurile urmatoare se situeaza SUA, Argentina si Chile. 

In cazul Europei, OIV si-a imbunatatit estimarile privind productia de vin pentru 2015 in Portugalia (cu 8%), Romania (cu 9%), Ungaria (12%) si Austria (18%), doar in cazul doua state fiind revizuite in scadere Germania (minus 4%) si Grecia ( minus 9%).  

OIV considera ca echilibrul pietei va fi asigurat in conditiile in care productia va permite acoperirea consumului si a necesarului de vin pentru scopuri industriale, precum productia de otet, brandy si vermut, iar consumul mondial se va situa intre 235,7 si 248,8 milioane hectolitri.