Ca sa tina pasul cu cererea tot mai mare din Europa, romanii vin mereu cu sortimente noi din fructe aromate, inchise in sticle ca o bijuterie.

In Satu Mare, la Mediesul Aurit, familia Zetea duce mai departe traditia prepararii celei mai bune palinci de peste 100 de ani. O sticla de colectie va ajunge in tarile din vestul Europei! Este ambalata cu fir din aur. Aur curat este si pe limba strainilor.

Silviu Zetea producator: "E chiar din cirese amare care se vinde chiar si la preturi considerate exorbitante. In momentul de fata se vinde la peste 2000 euro pe litru."

Licoarea fermecata se fierbe domol in cazane traditionale, apoi devine o delicatesa. Proprietarul este cautat de turisti sau de oameni de afaceri straini, cum sunt si acesti slovaci care cumpara palinca pentru pub-urile lor.

Din Satu Mare palinca ajunge in toata Europa si bate chiar si celebrul calvados frantuzesc.

Laurentiu Tibru, patron magazin Austria: "Cumpara din toata Germania si din toata Austria si prin magazinul nostru online. O sticla se vinde si cu 20 de euro."

Preturile pornesc in strainatate de la 20 de euro si pot sa ajunga pana la 2.000 de euro.

La Sfantul Gheorghe doi oameni de afaceri si-au amenajat o distilerie moderna, cu dispozitive care au costat peste 100.000 de euro. Fac palinca de caise si de scoruse, niste fructe comestibile, asemanatoare cireselor si apreciate in Ardeal. Dar regina va ramane mereu palinca de prune.

Singurul roman care produce palinca din nuci este un profesor pensionar de 66 de ani din Satu-Mare. A primit reteta de la un episcop din Debrecen, Ungaria, cu care a lucrat acum 20 de ani.

Ca sa-i spuna secretul licorii parfumate, l-a pus sa jure ca va intra in afaceri numai dupa moartea lui. Iar romanul i-a respectat dorinta. La inceputul acestui an a participat la un concurs in Ungaria. Un litru de palinca de nuci se vinde cu 100 lei.