De exemplu, în Mureș, sute de kilograme de petale parfumate sunt culese în această perioadă, spre bucuria gospodinelor, dar și a micilor întreprinzători. Recolta record de acum, la fel ca în primăvară, va fi folosită pentru a prepara dulceață, dar și uleiuri sau siropuri.

“Recoltarea este manuală, dimineaţa, între ora 5 şi 9. Pălăria, floarea deschisă are 10 grame, care cumulează o sută de flori la kilogramul de petale”, explică un cultivator.

Mii de flori de un roz deosebit colorează un câmp aflat la marginea localităţii Chiheru de Jos, din judeţul Mureş. Pe o suprafaţă de peste un hectar au fost plantaţi trandafiri dintr-un soi adus din Germania.

Lucian Inta, proprietarul plantației: “Excelent pentru dulceaţă, parte distilată, ulei, apă de trandafir. A venit ca o provocare în materie de nou. 21.000 de flori într-o săptămână, e incredibil.”

Zilnic sunt culese până la 18 kilograme de trandafiri, care ajung la micii interprinzatori locali, dar şi la gospodine.

Se pun petalele de trandafir curăţate de codiţa mică. După ce am frecat petalele cu sare de lămâie, le adăugăm sirop şi lăsăm să fiarbă 40 de minute”, explică o femeie cum se face dulceața.

După o muncă migăloasă, rezultatul este analizat.

Lucia Pascu: ″Îşi păstrează gustul pentru mult timp, este uşor de făcut şi ceva natural. Eu sunt fan trandafir sub orice formă.”

Trandafirii ajung şi în unele restaurante. Şi nu vorbim despre frumoasele flori care pot fi aşezate pe mese. Ci despre apă de trandafiri, folosită pentru a da o aromă deosebită anumitor preparate.

Un kilogram de petale de trandafiri costă aproximativ 50 de lei.