Nici nu banuiau proprietarii unei ferme de struti cata cautare vor avea ouale gigant. De paste, acestea se vor vinde doar pe baza de rezervari. 30 de euro costa o singura bucata.

"Copiii au spus sa incercam altceva, ca ne-am saturat de ouale normale de gaina. Nu am bani sa cumpar cate oua ar dori ei sa deseneze"
, explica unul dintre clientii fermei.

In timp ce un ou de gaina are 180 de kcal, unul de strut are peste 2.000 de kcal. Dintr-un singur ou puteti sa faceti insa sapte cozonaci, cinci droburi de miel sau omlete pentru toata scara pe care locuiti.

Aproape de Bucuresti gasim in ferme oua de prepelita, de rata, de gasca, dar si de lebada. Oul de bibilica este de doua ori mai mic decat cel de gaina, dar si mai sarac in colesterol. Cel mai bine se aseamana cu oul de gaina, cel de rata. Acesta este insa putin mai mare si mai bogat in proteine si calciu. In schimb, un ou de gasca face cat trei oua de gaina. Acesta este foarte bogat in minerale si vitamine. Oul de lebada se aseamana foarte tare cu cel de gasca, atat din punct de vedere al calitatilor nutritive cat si al aspectului.

Medicii ne avertizeaza sa fim atenti in special la ouale de rata si de gasca, pentru ca exista riscul infestarii cu salmonela, iar excesele pot duce la toxiinfectii alimentare, indigestie si chiar pancreatita. "Trebuie intotdeauna sa fie foarte bine preparate termic si in special fierte", explica Cristina Nita, medic nutritionist.

Diferentele dintre aceste oua se simt si la buzunar. Daca un ou de prepelita costa cam cat unul de gaina, cel de rata ajunge la 3 lei, cel de gasca, 5 lei, iar oul de strut poate depasi 100 lei.