"In mod sigur, dupa ce termina criza, ne gandim cum sa facem o promovare mai buna. Prin Ministerul Agriculturii, cu sprijinul ministrului pentru Comert, va trebui sa lucram un pic mai mult la imaginea noastra. Noi avem un talent extraordinar sa ne stricam singuri imaginea, adica noi din Romania spunem cat de rai suntem noi, pe diverse domenii, nu doar pe agricultura, si atunci poate aici suntem mai solidari si mai inteligenti si intelegem ca batalia interna este bine sa o tinem intern, nu sa o exportam", a spus Ponta, scrie Mediafax.

El a anuntat ca autoritatile romane vor incepe "ofensiva", explicand ca au fost acuzate pe nedrept in scandalul carnii de cal si ca Romania dispune de o agricultura moderna, in care normele UE sunt respectate.

"Am oprit atacul si acum trebuie sa mergem in ofensiva, sa spunem ca am fost acuzati pe nedrept, s-a creat - cred ca mai mult din cauza noastra, a romanilor, ca tot taceam din gura de fiecare data - impresia ca pentru orice necaz pe plan european Romania sau Bulgaria sunt vinovatii de serviciu, si sa promovam faptul ca Romania are o agricultura moderna si respecta toate regulile europene", a afirmat Ponta.

Ponta a adaugat, totodata, ca efectul scandalului carnii de cal asupra agriculturii romanesti putea fi mai mare decat cel al secetei de anul trecut, daca Romania ramanea vinovatul de serviciu.

"Daca ar fi ramas Romania vinovatul de serviciu pentru tot acest scandal urias, aceasta criza uriasa, cred ca ar fi fost mai rau decat seceta de anul trecut, in toata Europa s-ar fi spus «domn'ne, in Romania se fraudeaza, se falsifica provenienta sau originea produselor alimentare». Din fericire, am luat lucrurile in serios de la inceput, ne-am dat seama ca este un subiect care intereseaza absolut orice cetatean din Europa; nu sunt interesati cetatenii europeni de toate lucrurile din Romania, dar de ceea ce mananca si cumpara din supermarketuri, de la cetateanul britanic pana la orice cetatean bulgar sau lituanian, fiecare se gandeste «vreau sa stiu ce cumpar, cu mananc»", a spus Ponta, aflat la Nurnberg.

El a aratat ca pierderile inregistrate de catre producatorii romani in urma acestui scandal nu pot fi inca evaluate, dar ca aceste pierderi au fost stopate prin modul in care s-au implicat autoritatile de la Bucuresti.

Comisia Europeana cere tuturor statelor membre UE sa efectueze teste ADN pe produse care ar trebui sa aiba carne de vita, in contextul scandalului carnii de cal, informeaza AFP.

Planul va recomanda tuturor statelor membre sa efectueze controale ADN pe produse prezentate ca fiind din carne de vita, a declarat comisarul UE pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor, Tonio Borg, la finalul reuniunii de la Bruxelles". Aceasta propunere va fi transmisa statelor membre vineri, in cadrul unui "comitet permanent extraordinar al industriei alimentare si a sanatatii animalelor".

Borg sustine ca o prima serie de teste vor fi realizate in cursul lunii martie, cu primele rezultate publicate la jumatatea lui aprilie. Aproximativ 2.500 de teste ADN vor fi efectuate, majoritatea fiind finantate de Comisia Europeana.

Pe de alta parte, Comisiei Europene i s-a solicitat sa accelereze eforturile privind etichetarea produselor pe baza de vita pentru a indica originea carnii.

Ministrii europeni ai Agriculturii s-au reunit miercuri seara la Bruxelles pentru a stabili masurile care trebuie luate la nivelul Uniunii Europene in cazul scandalului carnii de cal.

Reuniunea a fost organizata dupa ce, marti, au avut loc perchezitii in doua companii britanice suspectate ca au vandut carne de cal in loc de carne de vita. Produse etichetate gresit au fost gasite si in Franta, iar suspiciuni exista si in Germania.

Scandalul din Marea Britanie s-a amplificat la inceputul saptamanii trecute, cand compania britanica de congelare Findus a recunoscut ca, de aproximativ sase luni, exista probleme cu pachete de carne care ar fi trebuit sa fi fost de vita si care erau livrate de producatorul francez Comigel. Producatorul francez Comigel a precizat ca unele dintre pachetele destinate lasagna livrate companiei Findus contineau carne de cal in proportie de 99 - 100 %. Comigel alimenteaza numeroase lanturi de supermarketuri din Marea Britanie. Exista suspiciuni ca o parte din carnea de cal provenea din Romania.