Florin Puşcaş lucrează în cadrul compartimentului de implementare a politicilor şi strategiilor în agricultură şi spune că, potrivit unor surse din piaţă, carnea de porc se va scumpi substanţial în următoarea perioadă.

"Cam 30%, din anumite surse. Acum, kilogramul în viu este 10-12 lei. (...) În mod sigur, preţul va creşte, cel puţin cu 30%", a precizat Florin Puşcaş, potrivit Agerpres.

Chiar dacă în judeţul Bistriţa-Năsăud nu a fost semnalat niciun caz de pestă porcină africană (PPA), oamenii care au mai mulţi porci în gospodărie sunt îngrijoraţi şi sună la Direcţia pentru Agricultură pentru a cere sfaturi.

"Primim telefoane zilnic, de la Sângeorzu Nou, din alte părţi. De exemplu: au şase porci, opt, zece, ce fac cu ei, îi vând, îi taie? Noi i-am liniştit, oamenii trebuie să stea şi să prevină contactul cu mistreţii, cu lanurile de porumb unde eventual au intrat mistreţii, pentru că se transmite prin ştiuletele de porumb care a fost consumat şi de către mistreţ, dacă este adus acasă, şi alţi factori: insectele hematofage - căpuşe, tăuni, ţânţari, muşte -, păsările necrofage, care consumă cadavre. Este greu de urmărit, este o boală fără antivirus", a mai declarat Puşcaş.

Ministrul Agriculturii Petre Daea a discutat, luni dimineață, cu premierul Viorica Dăncilă despre criza provocată de epidemia de pestă porcină africană în România.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat, duminică dimineaţă, alte două focare de pestă porcină africană în două exploataţii de mici dimensiuni din localităţile Pătârlagele şi Pănătău din județul Buzău.

Până în prezent, sute de mii de porci au fost sacrificați, inclusiv la cea mai mare fermă de proci din România.