Piata graului era deja perturbata de efectele conditiilor meteorologice din Statele Unite, cel mai mare exportator din lume, scriue Financial Times, preluat de Mediafax.

Buselul de grau a ajuns la peste 7 dolari, in urcare cu aproape 20% fata de cotatia anterioara interventiei fortelor ruse in Peninsula Crimeea.

Ucraina, Rusia, Kazahstanul si regiunea Marii Negre in ansamblu sunt printre cei mai mari exportatori de grau catre Africa de nord si Orientul Mijlociu.

"Incertitudinea generata de stiuatia din jurul Marii Negre a fost principalul factor de influenta asupra pietei", comenteaza pentru FT un analist de la Consiliul International al Cerealelor, institutie cu sediul la Londra.

Orice perturbare a comertului cu cereale din regiune, de unde provin aproximativ 20% din exporturi la nivel global, poate provoca cresterea puternica a preturilor. In 2010, cotatiile graului au urcat puternic dupa ce Rusia a interzis temporar exporturile ca urmare a unei perioade de seceta.

In pofida tensiunilor politice, exporturile de grau din Ucraina si Rusia au continuat in conditii normale, iar criza nu a provocat nici intarzieri in ceea ce priveste insamantarea, potrivit uneia dintre cele mai mari banci implicate in finantarea comertului cu marfuri.

"Miscarea pretului graului pare determinata de teama, si nu de aspecte fundamentale din piata", comenteaza un analist al diviziei londoneze a bancii Macquarie.

In Ucraina, graul insamantat in toamna se prezinta in conditii normale, a declarat pentru Financial Times Svetlana Sinkovskaya, reprezentant al agentiei APK-Inform din Kiev.

Totodata, aprovizionarea cu seminte, ingrasaminte si pesticide pentru insamantarea de vara a fost efectuata in toamna si iarna, inainte de izbucnirea crizei, a adaugat oficialul.

"Am efectuat saptamana trecuta un sondaj in randul a aproximativ 600 de ferme agricole de marime mica si mijlocie si nu au aparut informatii privind o posibila scadere a suprafetelor exploatate", a continuat ea.

Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, numai 5% din productia de grau a Ucrainei provenea din Peninsula Crimeea, adica circa 800.000 de tone.

Riscurile in privinta productiei Ucrainei vor deveni vizibile mai tarziu in an si sunt generate in principal de deprecierea grivnei, care va majora pretul semintelor, ingrasamintelor si carburantilor. Un alt motiv de ingrijorare pentru traderii internationali se refera la accesul agricultorilor ucraineni la finantare in conditii rezonabile.