Cotatiile futures la Bursa de la New York au crescut cu 16% in ultimele trei luni, cel mai mare avans inregistrat dupa 2013.

Preturile si-au revenit dupa ce in august au atins cel mai scazut nivel din ultimii sapte ani, pe fondul deprecierii realului brazilian care i-a incurajat pe exportatori sa majoreze livrarile.

Intre timp, tendinta de depreciere a monedei braziliene a incetinit, iar vremea uscata pune in pericol recolta de trestie de zahar a celui mai mare exportator mondial.

In plus, fenomenul El Nino pune in pericol recolta din Australia, intr-un moment de scadere a productiei in India si Brazilia.  

"Piata s-a modificat din septembrie, deoarece noi si majoritatea analistilor ne-am modificat estimarile referitoare la oferta", a declarat Artur Manoel Passos, economist la Itau Unibanco Holding SA in Sao Paulo.  

Organizatia Internationala a Zaharului prognozeaza ca dupa cinci ani de surplus cererea va devansa productia in sezonul care a inceput luna aceasta.

Deficitul urmeaza sa se dubleze pana la 6,2 milioane de tone anul viitor.  

In aceste conditii, managerii de fonduri si-au majorat pozitiile pe termen lung in doar doua saptamani.

Datele U.S. Commodity Futures Trading Commission arata ca in saptamana care s-a incheiat la 13 octombrie managerii de fonduri si-au majorat pozitiile pe termen lung cu 33%, pana la 117.090 contracte futures si optiuni, cel mai ridicat nivel de dupa luna iulie 2014, in timp ce pozitiile short au scazut in sapte din ultimele opt saptamani.