Fondul Monetar International (FMI) apreciaza ca preturile alimentelor s-ar putea mentine mai mult timp la niveluri ridicate record deoarece agricultorii au nevoie de cativa ani pentru a majora productia indeajuns pentru a acoperi cererea in urcare, scrie Bloomberg.

Veniturile in crestere din statele in curs de dezvoltare au incurajat cresterea cererii pentru produse din carne si lapte, ceea ce a dus la majorarea necesarului de cereale pentru hranirea animalelor si de teren pentru pasunat.

Totodata, cresterea cererii pentru biocombustibili si conditiile meteo nefavorabile agriculturii au limitat oferta de alimente.

"Cresterea ofertei ar putea raspunde preturilor ridicate, asa cum s-a intamplat in deceniile anterioare, reducand presiunile de pe pietele de alimente, insa pentru aceasta va fi nevoie de timp, de o perioada care se va masura in ani, nu luni", noteaza analistii FMI.

Si comisarul europeana pentru Agricultura, Dacian Ciolos, aflat in vizita in Romania, spune ca preturile mari nu sunt temporare si au tot urcat din cauza dezechilbrului dintre cerere si oferta. "Producatorii au probleme in a asigura cantitatea de alimente necesara pietei" afirma acesta.

Chiar si asa, comisarul spune ca Europa nu se afla in pragul unei crize a alimentelor. In ceea ce priveste Romania, Ciolos considera ca piata neagra, precum si neregulile de pe lantul alimentar, de la producator la consumator, scumpesc produsele alimentare.

Indicele preturilor alimentelor la nivel global, calculat de Organizatia pentru Alimente si Agricultura a ONU, a urcat la un nivel record in februarie, in conditiile in care toate componentele referitoare la alimente, cu exceptia celei pentru zahar, au crescut.

Pretul alimentelor cauzeaza tensiuni politice

Scumpirea alimentelor si coruptia autoritatilor au provocat tensiuni sociale si politice in Africa de Nord si Orientul Mijlociu.

FMI averizeaza ca preturile ridicate vor avea efecte negative mai mari in statele in curs de dezvoltare, unde populatia aloca o parte mai mare din venitori pentru procurarea alimentelor.

"Exista riscul ca actuala crestere a preturilor sa persiste mai mult decat in perioada 2007-2008. In actuala ecuatie sunt implicate mai multe materii prime, ceea ce inseamna ca va fi necesar mai mult timp pentru refacerea stocurilor la niveluri considerate sigure", a afirmat Luke Mathews, analist la Commonwealth Bank of Australia.

Cotatiile porumbului au crescut cu 92% anul trecut la bursa de la Chicago. Preturile graului au avansat cu 65%, dupa ce Rusia si mai multe state est-europene au restrictionat exporturile din cauza secetei care a afectat regiunea. De asemenea, in Asia, inundatiile au limitat livrarile de orez.

Stocurile globale pentru toate cerealele se vor reduce cu 13% pana la urmatoarea recolta, aceasta reprezentand prima scadere de dupa 2007, potrivit estimarii Departamentului pentru Agricultura din SUA.

Preturile unor materii prime precum graul si soia s-ar putea reduce incepand cu anul viitor, in contextul in care scumpirea actuala a acestora va incuraja agricultorii sa cultive mai mult, potrivit Biroului Australian pentru Agricultura, Resurse Economice si Stiinte.
Scumpirea alimentelor din 2008 a fost limitata de criza economica globala, din cauza careia avansul cererii a incetinit, a spus analistul Commonwealth Bank of Australia.