"Comenzile vin din toata tara, de exemplu din judetul Olt, din Satu Mare, de la Brad - Hunedoara, din Timis. Oamenii spun ca vor rasaduri romanesti, cu gust de rosie, cu gust adevarat de legume romanesti", spune Elisabeta Stan sef desfacere.

Un fir de salata Gratia costa 30 de bani si unul de vinete, 70 de bani. Castravetii Triumf se vand cu un leu, iar pentru rosiile Hector si Marisa cumparatorul mai pune 50 de bani.

La statiunea de cercetare legumicola din Buzau au fost produse anul acesta cateva sute de mii de fire de rasaduri. Serele sunt pline. Toate sunt numai legume romanesti, iar cei de aici spun ca rasadurile au fost crescute fara niciun fel de chimicale.

"Sunt soiuri traditionale, nu sunt modificate genetic, sunt obtinute in sistem clasic, fara chimizare, pot fi folosite si in culturi ecologice si, bineinteles, gustul si aroma acestor tomate sunt net superioare fata de rasadurile din import", a declarat Costel Vanatoru, cercetator.

Cercetatorii spun ca productia va fi buna pentru ca aceste soiuri sunt adaptate solului romanesc.

Ne confima si domnul Ioan care de 13 ani planteaza in solariile lui si rasaduri straine si romanesti. Varza din Romania e mult mai gustoasa, se pastreaza mai bine, spre deosebire de cea din Olanda care nu prea are gust .

Diferentele nu se opresc aici.
 
''Dupa calculele mele rosia romanesca e mult mai rezistenta si se acomodeaza mult mai bine la zona noastra. In comparatie cu cea hibrida, cea romanesca se cere mai mult . E ok, e gustoasa, e foarte productiva", spune Ioan Sangiorzan.

Pe de alta parte, agricultorii se plang ca sunt putine acele locuri din care pot cumpara seminte autohtone mai ales daca nu au in vecinatate o statiune de cercetare.