In comuna Matca, din Galati, anul trecut, multi producatori au facut credite pentru a putea iesi, in primavara, cu legume din solarii. Insa totul a mers prost.

Mai intai au fost loviti de inundatii, apoi de concurenta legumelor din strainatate si, in cele din urma, de preturile sub asteptari din cauza supraproductiei.

Singura lor sansa este acum o refinantare, daca si bancile vor fi de acord sa le dea un nou credit, care sa acopere valoarea celui vechi si cheltuielile pentru anul viitor.

Legumicultorii se plang ca au ajuns sa vanda legumele si cu 30 de bani kilogramul, ca sa nu sa le arunce.

"Pretul la ardei o ramas acelasi ca acum cinci, sase ani in urma, poate si mai mult. Dar folia s-a triplat, samanta la ardei nu mai spun. O sa ajungem in viitor chiar sa umblam numai prin banci", spune un agricultor.

In patria pepenilor verzi, la Dabuleni, fermierii au obtinut pe productie chiar si de trei ori mai putin decat au investit, desi lubenitele zemoase si dulci s-au facut cu miile. Piata a mers insa atat de prost incat au fost nevoiti sa vanda la preturi derizorii.

Singurii care s-au descurcat au fost producatorii organizati. Acestia au reusit sa-si duca fructele si legumele in depozite sau direct in hipermarketuri.