Tabara a adaugat ca nicaieri in tara nu a intalnit productii de grau sub patru tone la hectar, chiar daca unii agricultori raporteaza valori mai mici.

Decizia Rusiei de a interzice anul trecut exporturile de grau a ajutat Romania.

"Mi-as fi dorit ca Rusia sa nu exporte nici in acest an. Anul trecut ne-a facut un bine senzational, macar o data in viata", a spus ministrul Agriculturii, citat de Mediafax.

Recent, Egiptul, cel mai mare importator de grau din lume, a anuntat ar putea include Romania si Ucraina pe lista furnizorilor oficiali, iar decizia va depinde de calitatea culturii si capacitatea acestor tari de a asigura livrari stabile pe termen lung.

In ceea ce priveste pretul, Tabara crede ca pretul de anul trecut al graului s-a situat la nivelul costurilor si a explicat ca productia de grau incepe sa devina rentabila pentru cantitati mai mari de 3,5 tone.

Suprafata arabila a Romaniei s-a redus in ultimii opt ani cu un milion de hectare

Suprafata arabila a Romaniei nu mai este de 9,5 milioane de hectare, ci de 8,4 - 8,6 milioane de hectare, potrivit declaratiilor lui Valeriu Tabara.

Intre 2002 si 2008 au disparut peste 1.000 de hectare de teren arabil din fiecare judet. Nu mai avem 9,5 milioane de hectare, ci 8,4-8,6 milioane de hectare", a spus oficialul, afirmand ca datele pe care le are au fost culese in cadrul recensamantului agricol din 2010, ce s-a desfasurat in perioada decembrie 2010 - ianuarie 2011.

Mai mult, o parte din terenul arabil a fost scos din uz pentru a face loc diferitelor tipuri de constructii. "Constructiile si dezvoltarea localitatilor nu se pot face pe terenurile agricole cele mai bune", a sustinut Tabara.

Acesta din urma a precizat ca recensamantul agricol arata in general tendinte pozitive. Astfel, numarul exploatatiilor agricole a scazut de la 4,4 milioane la 3,8 milioane, ca urmare a comasarii terenurilor.

"Aproape 650.000 de exploatatii agricole au disparut in ultimii opt ani, terenurile respective fiind preluate in arenda", a afirmat ministrul Agriculturii.

Cat despre ponderea agriculturii in PIB-ul Romaniei, de 6,2%, cea mai mica din ultimii ani, Tabara este de parere ca este o alta veste buna.

"Agricultura este cel mai riscant sector. O pondere redusa in PIB, concomitent cu cresterea Produsului Intern Brut, inseamna o economie sanatoasa. Nu-mi fac probleme pentru ca ponderea agriculturii a scazut", a spus acesta.

Productia nationala de grau ar trebui sa creasca pana in 2020 cu 40% fata de nivelul de anul trecut, la opt milioane de tone, din care jumatate sa fie exportata, potrivit datelor prezentate joi de ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, la seminarul Mediafax Talks about Agriculture.

In 2010 Romania a realizat o productie de grau de circa 5,7 milioane de tone.

Tabara: "80% din pietele agroalimentare apartin speculantilor"

"80% din piete apartin speculantilor. (...) Eu nu pot sa-i dau niciodata dispozitie unui primar de sector sa isi organizeze piata, nu pentru intermediari si speculanti, cum e acum, ci pentru producatori"
, a tinut Tabara sa precizeze.

De asemenea, acesta a adaugat ca in marile orase din tara producatorii trebuie sa dea "ciubucuri" unor grupuri de persoane pentru a putea vinde in piete.

"Au inceput, inclusiv la pietele de gros facute de noi, sa se instaleze grupuri care percep producatorilor agricoli ciubucuri ca sa ii lase sa intre in piete. In acest fel, clar lucrurile nu vor functiona ca lumea"
, a mai spus ministrul agriculturii.

Potrivit acestuia, nici dezvoltarea pietelor volante nu este o solutie in acest context, daca nu se asigura toate conditiile de igiena necesare functionarii. Pentru rezolvarea acestei situatii, producatorii agricoli ar trebui sa se asocieze si sa isi infiinteze propriile piete, sustine oficialul.

Tabara: "Productia de legume s-a relansat in acest an"

Productia de legume s-a relansat in acest an, suprafata serelor fiind in crestere cu 645 de hectare fata de 2010.

Tabara spune ca nu va mai accepta in urmatoarea perioada ca legumele sa ramana intr-un sistem de comercializare la marginea drumului.

Cat despre reducerea deficitului comercial pentru produsele agro-alimentare, in primele patru luni ale acestui an, deficitul s-a redus de la 553 milioane de euro la 462,5 milioane de euro.